radyobir
radyobir

Putin'in çağrısını kabul ettiler

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Azerbaycan ve Ermenistan tarafının Moskova'da yapılması planlanan görüşmeye katılımlarını doğruladığını ifade etti.

09 Ekim 2020 09:53 | Güncelleme :09 Ekim 2020 12:30 | Kategori: Dünya

Gazetecilere konuşan Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’ya göre, Bakü ve Erivan, Moskova’da planlanan görüşmelere katılacaklarını belirtti.

Zaharova, "Hazırlıklar aktif şekilde sürüyor” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan ve Azerbaycan dışişleri bakanlarının, istişareler için 9 Ekim’de Rusya’ya davet edildiğini bildirmişti.

Putin, iki ülke arasında Dağlık Karabağ’da yaşanan çatışmalara son verme çağrısında da bulunmuştu.

‘İstişareler dışişleri bakanları düzeyinde bugün gerçekleşecek’

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü daha sonra RİA’ya verdiği demeçte, Ermenistan ile Azerbaycan’ın dışişleri bakanlarının yer alacağı istişarelerin Moskova’da bugün mü gerçekleşeceği sorusuna, "Evet” yanıtını verdi.



Dağlık Karabağ, Birleşmiş Milletler (BM) ve uluslararası toplum tarafından Azerbaycan'ın bir parçası olarak tanınıyor. Ancak Azerbaycan'ın topraklarının yaklaşık yüzde 20'sine denk gelen Dağlık Karabağ ve civarındaki bazı bölgeler, 1990'ların başından bu yana Ermenistan işgali altında bulunuyor.

Bölgede 1991 yılında 'Dağlık Karabağ Cumhuriyeti' ilan edildi. Ancak burayı uluslararası alanda Ermenistan dahil hiçbir ülke tanımadı.




Ermenistan Azerbaycan'ı tarihi Gazançetsots Katedrali'ni top atışına tutmakla suçladı, Azerbaycan iddiaları yalanladı

Perşembe günü Azerbaycan Ermenistan'ı, Gence kenti ve Goranboy rayonuna top atışı yapmakla suçladı; saldırılarda en az bir sivilin öldüğünü açıkladı.

Ermenistan ise, Azerbaycan'ı Dağlık Karabağ'ın Şuşa kentindeki tarihi Gazançetsots Katedrali'ni top atışına tutmakla suçladı. AFP ajansı çatının bir kısmının yıkıldığını ve bazı duvarların hasar gördüğünü duyurdu. Azerbaycan katedrale saldırı iddialarını reddetti.


Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov.

Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov'un Minsk Grubu'nu oluşturan ABD, Rusya ve Fransa'nın temsilcileriyle Perşembe günü Cenevre'de bir araya gelmesi planlanıyordu.

Çatışmalar sürdüğü müddetçe görüşmelere dahil olmayacağını belirten Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan'ın görüşmelere katılması beklenmiyordu.



Ermenistan Dışişleri Bakanı Zohrab Mnatsakanyan.

Mnatsakanyan'ın bunun yerine Pazartesi günü Moskova'da Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov ile görüşeceği açıklanmıştı.

Reuters, Cenevre'deki görüşmenin sonuçlarına dair herhangi bir açıklama yapılmadığını yazdı.

Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın Dağlık Karabağ'a çözüm bulunması için arabuluculuk faaliyetleri yürütmek üzere 1992'de kurduğu Minsk Grubu'nun eş başkanlığını ABD, Rusya ve Fransa yürütüyor.

Bir ABD sözcüsü, "ABD'nin pozisyonu açık ve değişmedi. Her iki taraf da acilen çatışmalara son vermeli ve Minsk Grubu'nun eş başkanlarıyla birlikte çalışarak en kısa zamanda müzakere masasına dönmeli" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI