radyobir
radyobir

Putin'in partisi oyların yüzde 46'sını aldı

Rusya'da üç gün süren parlamento seçimlerinin ardından oy sayımı sürüyor. İlk sonuçlara göre, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Birleşik Rusya Partisi önde görünüyor. Seçimler boyunca hile yapıldığına yönelik iddialar ise tartışma yarattı.

20 Eylül 2021 09:36 | Kategori: Avrupa

Sandık çıkış anketleri de, iktidardaki Birleşik Rusya Partisi'nin zafer kazandığını öngörüyor.

Seçimlerle ilgili baskı ve hile iddiaları da var. Kremlin'in en sert muhalifleri ve eleştirel yaklaşan siyasetçilerin seçimde yarışması yasaklandı. Zorla oy kullanma ve sandıklara toplu oy atmalara dair ülkenin çeşitli yerlerinden haberler de geliyor.

Seçim komisyonu ise bu iddiaları reddediyor.

Adaylar, Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın 450 sandalyesi için yarışıyor. Toplam 14 siyasi parti seçimlere girdi.

Şu ana kadar oyların yüzde 50'si sayıldı. İlk sonuçlara göre Birleşik Rusya, yüzde 46'nın üzerinde oy aldı. İkinci sırada ise yüzde 21'le Komünist Parti geliyor.

Pazar akşam saatlerinde sandıkların kapanmasından birkaç saat sonra Birleşik Rusya, zaferini ilan etti.

Partinin üst düzey isimlerinden Andrey Turchak, devlet televizyonunun yayını sırasında Moskova'daki destekçilerinin önüne çıkarak "açık ve dürüst bir zafer kazandıklarını" duyurdu ve kalabalığı tebrik etti.

Putin'in partisi her ne kadar çoğunluğu kolaylıkla almış gibi görünse de, bir önceki seçime göre destekçilerinin beşte birini kaybetmiş durumda. Parti, 2016'daki seçimde oyların yüzde 54'ünü almıştı.

Komünist Parti'nin oyları ise yüzde 8 oranında arttı.

Hayat standartlarının düşmesi ve önce zehirlenen ardından hapse atılan Aleksey Navalni'nin yolsuzluk iddialarının toplumun geniş kesimlerinde karşılık bulması, Putin'in partisinin seçmenini etkilemiş görünüyor.

Ancak hâlâ Batı'ya karşı ülkesini savunduğunu ve ulusal gururu koruduğunu düşünen birçok Rus, Putin'in arkasında durmaya devam ediyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI