radyobir
radyobir

Putin: "Sırtımızdan bıçaklandık"

Putin, Soçi'de Ürdün kralı Abdullah ile görüşmesi öncesi yaptığı açıklamada, uçağın Türkiye sınırına 1 kilometre mesafede düşürüldüğünü açıkladı.

24 Kasım 2015 15:34 | Kategori: Dış Politika

Ürdün'de Kral Abdullah ile bir araya gelen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Rusya ve Ürdün terörle mücadelede güçlerini birleştirecek. Ordu ve istihbarat yetkilileri bu doğrultuda çalışıyor" dedi.

Ürdün Kralı Abdullah ise Rusya’ya SU-24 tipi Rus uçağının düşürülmesi nedeniyle taziyelerini iletti. Abdullah, "IŞİD’le mücadele için güç birliği yapılması şart. Eylemlerimizi sadece Suriye ve Irak ile sınırlı tutmamalıyız" diye konuştu.

"Rus uçağının Suriye’de düşürülmesi olayı terörle mücadele çerçevesinin dışına çıkıyor. Şimdi sırtımızdan da bıçaklandık, terörle mücadele eden uçaklarımız sırtından vuruldu" diyen Putin'in konuşmasından öne çıkan bölümler şöyle:

Uçak Suriye topraklarında, Türkiye sınırından 4 kilometre ileride bir bölgeye düştü. Saldırı esnasında, 6000 metre yükseklikte ve Türkiye topraklarından 1 kilometre uzaklıkta bulunuyordu.

Rus uçağı ve pilotları, Türkiye için hiçbir şekilde tehdit teşkil etmedi. Bu çok açık.

'HER ÜLKENİN FARKLI ÇIKARLARI OLABİLİR AMA BUGÜN YAŞANANA TAHAMMÜL EDEMEYİZ'

Burası çoğu Rusya kökenli (Çeçen) militanların yoğun biçimde konuşlandığı dağlık bir bölge. Bu bağlamda uçaklarımız, teröristlere önleyici saldırılar düzenleme görevini yerine getiriyordu.

Suriye’de düşürülen Rus uçağı, IŞİD’le savaş görevini yerine getiriyordu. Teröristlere önleyici vuruşlar gerçekleştiriyordu.

Üstelik biz ABD ile bu tür olayların önlenmesi konusunda anlaşma imzalamıştık. Türkiye de ABD öncülüğündeki koalisyon dahilinde güya terörle mücadele eden ülkelerden biri.

Her ülkenin kendi bölgesel çıkarları olduğunu anlıyorum ve biz her zaman buna saygıyla yaklaşıyoruz. Ama bugün yaşananlara benzer suçların işlenmesine asla tahammül edemeyiz.

'OLAYIN TÜRK-RUS İLİŞKİLERİNE CİDDİ SONUÇLARI OLACAKTIR'

Uçağın düşürülmesinin Türk-Rus ilişkilerine ciddi sonuçları olacaktır.

Rusya, Türkiye’ye sadece komşu olarak değil, aynı zamanda dost bir ülke olarak yaklaşmıştır. Böyle bir adım kimin işine yarardı bilemiyorum ama bizim buna ihtiyacımız yok.

Türkiye, Rus uçağının düşürülmesinden sonra acilen Rusya ile iletişim kurmak yerine, sanki uçağı Rusya düşürmüş gibi NATO’ya başvurdu. Türkiye ne istiyor? NATO’yu IŞİD’in hizmetine sunmayı mı?

Uçağımızın düşürülmesiyle ilgili tüm yaşananları analiz edeceğiz.

'TERÖRİSTLERİN ELİNDEKİ PETROLÜN TÜRKİYE'YE GİTTİĞİNİ BİLİYORUZ'

Teröristlerin elindeki bölgelerden büyük miktarda petrol ve petrol ürününün Türkiye'ye gittiğini uzun zamandır biliyoruz. Buradan terörist grupların eline büyük paralar geçiyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI