radyobir
radyobir

Rahipler cinsel istismara karşı QR kodlu kart takacak

Yıllardır cinsel taciz vakalarıyla sarsılan Fransa Katolik Kilisesi yeni önlemini çarşamba günü duyurdu. Cinsel istismarla mücadele kapsamında din adamlarının, QR kodlu dijital kimlik takacağı açıklandı. Böylece din adamlarının suç işleyip işlemediğinin isteyen herkes tarafından görülmesi planlanıyor.

16 Mayıs 2023 06:02 | Kategori: Avrupa

Kodu tarayan kişilerin karşısına kırmızı, turuncu ya da yeşil renkte arka planı olan bilgiler sunulacak.

Kırmızı, rahibin statüsünün elinden alındığını ve din adamı görevlerini yerine getiremeyeceği anlamına geliyor. Turuncu, rahibin uygulanan yaptırımlar nedeniyle sınırlı yetkiye sahip olduğunu gösteriyor. Yeşilse rahibin ayin düzenleme ya da günah çıkarma gibi yetkileri taşıdığına işaret ediyor.

France 24, kartların esasen kilise üyelerinin cinsel istismarla suçlanıp suçlanmadığını göstereceğini yazdı. 

QR kodlarının ülke genelindeki 18 bin din görevlisine yıl sonuna kadar verileceği duyuruldu.

Fransa Katolik Kilisesi, din adamlarına daha önceden de geçerliliklerini gösteren kağıt bir belge veriyordu. Ancak bu kağıtların kolayca yanlışlanabildiğini ve güncellenmesinin zor olduğunu düşünen yetkililer bunu dijital versiyonuyla değiştirdi. 

Fransa Katolik Kilisesi'nin kararı karışık tepkilerle karşılandı. Témoignage Chrétien adlı derginin başındaki Christine Pedotti şöyle konuştu:

Kartların güncellenmiş dijital versiyonu daha modern ve birisinin rahibin uzaklaştırılıp uzaklaştırılmadığını kontrol etmesine olanak tanıyan yeni bir özelliğe sahip. Mevcut bağlam göz önüne alındığında bu iyi bir fikir. Katoliklerin büyük çoğunluğu daha önce kağıt kimliklerin varlığından habersizdi.

Eski rahip ve cinsel istismar suçlusu Bernard Preynat'ın kurbanlarının kurduğu La Parole Libérée'nin eski başkanı François Devaux ise "Bana göre bu, Fransa Katolik Kilisesi'nin en aptalca ilk üç fikrinden biri" dedi:

Katoliklere güven vermek için din adamlarının QR kodlarını taramamız gerekiyorsa bu Kilise'nin yeni bir dibe vurduğunu gösteriyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI