radyobir
radyobir

Referandumun kaybedenleri araştırma şirketleri...

Referandum öncesi araştırma şirketleri tarafından yapılan tahminlerden en dikkat çekeni Adil Gür'ün sahibi olduğu AG Araştırma şirketinin sonuçlarıydı. AG araştırma, referanduma ilişkin yayımladığı son raporda referandum sonucunu, "60,8 Evet, 39,2 Hayır" olarak açıklamıştı.

17 Nisan 2017 07:29 | Kategori:

Başkanlık sistemini getirecek 18 maddelik yeni anayasa değişikliğin oylandığı referandumda sandıklar açılmaya devam ederken referanduma ilişkin araştırma şirketleri tarafından yapılan tahminler de gündemde. 

Türkiye'nin referandum oylamasına gittiği süreçte araştırma şirketleri tarafından yapılan tahminler tartışma konusu olmuştu. Araştırma şirketleri tarafından yapılan sonuç tahminlerinin arasından en dikkat çekeni ise Adil Gür'ün sahibi olduğu AG Araştırma şirketiydi. AG araştırma, referanduma ilişkin yayımladığı son raporda referandum sonucunu "&60,8 Hayır, &39,2 Evet" olarak açıklamıştı. 

Ancak sandıklar açıldıkça ortaya çıkan sonuçlar Gür'in şirketinin açıkladığından çok farklı. Ortaya çıkan bu durum AG'nin güvenilirliğinin tekrar sorgulanmasına sebep oldu. 

Şimdilik ortaya çıkan oy sayım sonuçları ışığında Adil Gür sosyal medyada "Referandumun kaybedeni" ilan edildi.

Seçim sonuçlarının açıklanmasına az bir süre kala, akıllara aynı zamanda "Hangi şirketin tahmini en gerçekçi?" sorusu geldi. 

Peki, hangi araştırma şirketi hangi oranları vermişti? Referandum sonuçlarına ilişkin ne söylemişlerdi?

İşte araştırma şirketlerinin seçimden önce açıkladıkları referandum sonuç tahminleri:



Ortaya çıkmakta olan sonuçların başa baş ilerlediği düşünüldüğünde, araştırma şirketleri arasında mevcut duruma en uygun tahminlerde bulunan şirketlerin KONDA, GEZİCİ ve KONSENSUS şirketleri olduğu görülüyor.

Avrasya Kamuoyu Araştırma Merkezi Başkanı Kemal Özkiraz da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda referandum sonuçlarına ilişkin ortaya çıkan tartışmalara değinerek "İtirazlar sonucu evet sonucu değişmez ise hiç kıvırmadan şirketimi kapatacagim. Onursuzluk bana yakışmaz." ifadelerini kullandı. 

Özkiraz, yaptığı açıklamanın ardından bir diğer açıklama daha yaparak şirketini kapattığını ilan etti. Özkiraz, "Şaibeli de olsa YSK RESMİ OLARAK EVET dedi. Bahane yok ama yok ancak yok. Avrasya Araştırma kapandı başka bir isimle de açılmayacak." ifadelerini kullandı. 



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI