radyobir
radyobir

Ressam Habib Gerez hayatını kaybetti

Galipdede Caddesi'nden Karaköy'e inerken sağdaki Yörük Çıkmazı'na girerseniz duvarların o sokakta oturduğu dönemde ressam Habib Gerez tarafından boyanmış olduğunu görürsünüz. Yıllar geçti Gerez'in duvarlara resmettikleri halen duvarları süslüyor.

26 Mayıs 2022 15:27 | Kategori: Kültür & Sanat

1926 İstanbul doğumlu sanatçı Kabataş Erkek Lisesi’nin ardından İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okudu. Daha sonraları Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi’nde misafir öğrenci olarak devam etti. Uzun yıllar değişik okullarda öğretmen olarak görev yaptı.

70 yıldır çalışmalarını resim ve şiir alanında sürdürmekteydi. 33’ü yurt dışında olmak üzere toplam135 kişisel sergi açtı. Akademisyen ünvanına sahip olup yurt dışında altı akademinin fahri üyesi ve Avrupa Konseyi’ne bağlı Avrupa Akademisinin Türkiye temsilcisiydi.

İtalya’daki ödül töreninde adı geçen akademi her yıl bir kişiye verilen "Avrupa Büyük Ödülü”nü Habib Gerez’e 50 yıla yakın yapmış olduğu etkinlikleri nedeniyle verdi. 14 şiir kitabı yayınlanmış olan Gerez’in şiirlerinin bir bölümü yabancı lisanlara çevrilerek kitaplaştırıldı. Dünyanın birçok müzesinde eserleri bulunan Habib Gerez değişik gazete ve dergilerde yayınlanmış olan 600 den fazla makalelerinin bir bölümü "Rüzgara Söyleneler " ve "Yaşamın Tadı Tuzu Sanat” adlı kitaplarda yer almaktadır.

500. Yıl Vakfı sanatçının eserlerini uzun yıllar yaşamış olduğu evini müze haline getirerek sanat severlerle paylaşmayı planlıyor.                                                                                                             

27 Mayıs 2022 Cuma günü Kilyos Musevi Mezarlığı’nda saat 11.00 de düzenlenecek Cenaze Merasiminin ardından aynı mezarlıkta toprağa verilecek.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI