radyobir
radyobir

Riyad ve Boeing'den 37 milyar dolarlık anlaşma

Suudi Arabistan ABD'nin havacılık şirketi Boeing'den 80'den fazla yolcu uçağı almak üzere anlaşma sağladıklarını açıkladı. 787 Dreamliner uçakların Suudi Arabistan'ın yeni kurulan Riyad Havayolları filosuna katılması bekleniyor.

15 Mart 2023 07:42 | Kategori: ABD

Boeing’den yapılan açıklamada, Suudi Arabistan’ın varlık fonuna ait havayolu şirketi Riyadh Air’ın ve yine hükümete ait Saudia Airlines’ın her birinin ilk aşamada 39 uçak alacağı kaydedildi.

Beyaz Saray sözcüsü Karine Jean-Pierre yaptığı yazılı açıklamada anlaşmayı, Suudi Arabistan ve Amerikan endüstrisi arasında "80 yıldır devam eden işbirliğinde bir kilometre taşı” olarak tanımladı.

Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Prenses Rima bint Bender, Boeing’le varılan anlaşmayı "iki ülke arasındaki güçlü stratejik ortaklığın bir göstergesi” olarak niteledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada da, uzun süren müzakerelerin ardından varılan anlaşmaların toplam değerinin yaklaşık 37 milyar dolar olduğu belirtildi.

Boeing Hindistan’la da 200 yolcu uçağı için anlaşma sağlamıştı

Hindistan’ın Air India havayolu şirketi geçen ay, Boeing’den 200’den fazla yolcu uçağı almak üzere anlaşma sağlamış, anlaşma Boeing tarihinde yapılan en büyük ikinci ticari anlaşma olarak kayda geçmişti.

Hindistan ve Suudi Arabistan’la sağlanan anlaşmaların ABD’de 44 eyalette havacılık sektörü tedarik zincirinde bir milyondan fazla istihdamı destekleyeceği belirtiliyor.

Boeing 787 Dreamliner yolcu uçaklarının General Electric’in en gelişmiş motorlarıyla donatılmış olacağı belirtiliyor.

"Suudi Arabistan havacılık sektöründe merkez olmayı hedefliyor”

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, yeni kurulan havayolu şirketinin ülkenin coğrafi konumundan yararlanarak, Riyad’ı ulaşım, ticaret ve turizmde dünyaya açılan bir kapı haline getireceğini söylemişti.

Suudi Arabistan’ın Boeing’den yapacağı bu alımlarla, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi ülkelerin kullandığı iş modelinin benzerini uygulayarak havacılık sektöründe bir merkez olmayı hedeflediği yorumu yapılıyor.

İlişkilerde son yıllarda gerginlik yaşanmıştı

Son beş yılda Çin, Hindistan ve Rusya gibi küresel güçlerle ortaklıklarını geliştiren Suudi Arabistan’ın ABD ile ilişkilerinde zaman zaman pürüzler yaşanmıştı.

ABD Başkanı Joe Biden göreve gelmeden önce seçim kampanyası sırasında insan hakları sicilini eleştirdiği Suudi Arabistan’ı parya muamelesi yapma vaadinde bulunmuştu.

İki ülke arasındaki ilişkiler ABD’de benzin fiyatlarının yüksek seyrettiği bir dönemde Suudi Arabistan’ın OPEC ülkelerinin petrol üretimini azaltma kararına destek vermesi sebebiyle de gerilmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI