radyobir
radyobir

Robotlar paket servise çıkıyor

Havadan insansız araçlarla yapılacak teslimatlara karadan ilerleyen taşıyıcı robotlar rakip çıktı. Evlere paket ve yemek teslimatı yapan otonom robotlar Londra, Bern ve Düsseldorf'ta denenmeye başlanıyor.

08 Temmuz 2016 07:18 | Kategori: Bilim ve Teknoloji

Dışardan gelen siparişlere yetişemeyen restoranların yardımına otonom robotlar yetişiyor.

Starship Technologies adlı firma otonom robotları kullanacağı teslimat servisini temmuz ayında Londra, Bern ve Düseldorf'ta test etmeye başlıyor.

Bu ufak robotlar, 7 kilometre yarı çapı kadar bir alanda ufak paket veya yemek siparişlerini taşıyabiliyor.



Dost ve yardımcı

"Armar III, bana bir bardak su getir!" Ve Armar III bu cümleyi duyduğunda, isteği yerine getiriyor. Karlsruhe’de yapılan bu robot, diğer robot arkadaşları gibi neye programlandıysa o görevi yerine getiriyor. Robotlar sanayi ve araştırmalar için vazgeçilmez olsa da insansı robotlar özellikle Japonya’da ev işlerinde önemli bir yardımcı haline geldi.



İnsan benzeri makinalar

"Robot" Çek dilindeki "robota" kelimesine dayanıyor ve kelime "çalışmak" anlamına geliyor. Çek Josef ve Karel Capek kardeşler 1921 yılında kaleme aldıkları eserlerde ilk kez "insan benzeri işçilerden" söz etmişti. Daha 18. yüzyılda "insan benzeri makineler" literatüre girmişti. Ünlü yazar Isaac Asimov'un hikayeleri ise robot kavramının benimsenmesini sağladı.



Film yıldızları

Robot teknolojisini bilimden önce sinema sektörü keşfetti ve robotlar geniş kitlelere beyaz perde sayesinde ulaştı. Fritz Lang’ın 1927 yapımı sessiz filmi "Metropolis"teki kadınsı robot, Star Wars serisindeki R2D2 ve C3PO (fotoğrafta) en bilinen robotlardan.



Araştırma alanı

Robot teknolojisi üzerine araştırmalar yapan bilim dalına "Robotik" adı veriliyor. Bu kavramı ilk kez 1942’de yazar Isaac Asimov bir kitabında kullanmıştı. Bu tarihten üç yıl önce "Elektro" adlı ilk insansı robot New York’ta tanıtılmıştı bile. Robotlar için başlangıçtaki en büyük zorluk iki ayak üzerinde düzgün bir şekilde yürüyebilmekti.



İnsansı robotlar

Robotlar bugün farklı biçimlerde birçok amaca yönelik kullanılıyor. İnsansı robotların çıkış noktasında çok yönlü hizmet veren robotlar üretmek ve yapay zeka oluşturmak bulunuyor. Ancak robotlarda yapay zekayı programlamak hiç kolay değil. Robotların insanlarla sosyal yaşamı paylaşmayı, gözlemlemeyi, iletişim ve etkileşim kurmayı öğrenmesi gerekiyor.



Japonlar öncü konumda

En tanınmış insansı robot Asimo. Honda, 1986’dan beri bu serinin üzerinde çalışıyor. Japonlar piyasanın açık ara lideri. Robotların şimdiden birçok eve girdiği ülkede sürekli yeni tasarım trendleri ortaya çıkıyor. Kimi zaman daha fazla insana benzeyen robotların kimi zaman da daha basit teknik robotların üretimi ağırlık kazanıyor.



İnsan mı yoksa makine mi?

"Geminoid F" adlı robota bir bakan bir daha bakıyor. Robot, Tokyolu profösör Hiroshi Ishiguro tarafından tasarlandı. Profesör, robotlarda insana benzer görünümün önemli olduğunu savunuyor. Ishiguro kendi görünümüne sahip bir robot tasarlamış ve kameralar önüne geçerek poz vermişti. Profesör, böylece dünya çapında üne kavuşmuştu.



Alman yapımı

Almanya’da da aralarında Berlin, Bielefeld ve Münih'in de bulunduğu birçok üniversitede insansı robotlar geliştiriliyor. Üretilen robotlar düzenli olarak RoboCup@Home gibi yarışmalara katılıyor. Amaç, robot sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak.



Kullanım çeşitliliği

Robotlar, sanayide önemli rol oynuyor. Buradaki robot sistemleri gelişim bakımından insansı modellere göre çok daha yerleşik. Sanayide kullanılan robotlar hızlı ve etkin bir üretimi mümkün hale getiriyor. Hayatın birçok alanı artık robotsuz düşünülemiyor.



İnsanlığın hizmetinde

İnsanoğlunun Mars’a ayak basması hâlâ uzak bir ihtimal. Ancak Mars’ta kullanılan keşif robotu "Opportunity" sayesinde ayak basmadan da Mars’taki kaya yapısını incelemek mümkün olabiliyor. Ayrıca bomba imha edilmesi gibi insanlar için tehlikeli olabilecek kimi durumlarda ve askerî operasyonlarda da robotlardan yararlanılıyor.



Hizmet robotları

Su şişesi taşıyabilen ve suyu bardağa doldurabilen "kişisel robot Jaco" gibi sistemlerle engelli kişilerin günlük yaşamlarının daha kolay hale gelmesi amaçlanıyor. Robot teknolojisinden tıp alanında özellikle de protez üretiminde faydalanılıyor.



Dönüm noktası

Dünyada milyonlarca robot kullanımda ve robot araştırmaları için çok fazla para harcanıyor. Bir düşünceye göre gelecekte robotlar hastanelerde, çiftliklerde ya da inşaatlarda insanların başlıca yardımcısı olacak. Ancak bir başka düşünceye göre de tüm bu alanlarda insansı robotlar insan gücünü tamamen gereksiz hale getirecek.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI