radyobir
radyobir

Romalı gladyatörler vejetaryenmiş

Avusturyalı bilim adamlarının Efes'teki gladyatör mezarlarında bulunan kemikleri üzerinde yaptığı araştırma, Romalı savaşçıların damak tatlarını ortaya çıkardı. Gladyatörlerin vejetaryen olduğu ve yine tahılgillerden oluşan bir karışım ve küllerle dolu sıvılar dışında başka bir şey tüketmediği tespit edildi.

22 Ekim 2014 13:46 | Kategori: Dünya

Avusturyalı antropologlar, Efes antik kentinden topladıkları Gladyatör kemikleri üzerinde çalışmalar gerçekleştirdi. Gladyatörlerin, M.Ö. 2-3 yüzyıllarda yaşadığı ifade edildi. Spektoskopi sayesinde Romalı savaşçıların diyeti tespit edildi. Neredeyse hiç et tüketmediği, sadece arpa, buğday ve diğer tahıl ürünlerini kullandıkları ortaya çıktı.
Bu buluş, gladyatörlerin "arpa yiyiciler” olarak adlandırıldığı tarihi kaynakları doğruluyor. Bilim adamları, arena kahramanlarının sıradanlar gibi en ucuz buğday yediğini düşünüyor.
Araştırmacılar, gladyatörlere ait kemiklerde bulunan sıra dışı bileşimin büyük miktarda toplanan stronsiyum olduğunu bildirdiler. Kaynağının, antik tarihçilerin külden içecek olarak adlandırdığı bir sıvının olduğunu düşünüyorlar.
Araştırma yöneticisi Fabian Kanz, "Bitki külü, görünüşe bakılırsa, egzersiz sonrası organizmayı güçlendirmek için kullanılıyordu ve kemiklerin daha hızlı iyileşmesini sağlıyordu. Tıpkı günümüzde yaptığımız gibi, yani egzersizden sonra örneğin hap şeklinde magnezyum ve kalsiyum alıyoruz” diye anlattı.
Araştırma sonuçları, PLoS One dergisinde yayınlandı. Kısa sürümü, Viyana Tıp Üniversitesi’nin basın bülteninde yer alıyor.
Bilim adamları, incelemelere devam etmek ve kemik analizi temelinde sıkça Roma’dan Efes’e gelen gladyatörlerin göçü hakkında daha fazla bilgi edinmek niyetindeler.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI