radyobir
radyobir

Rosetta mekiği 10 yıl sonra kuyruklu yıldızı yakaladı

Rosetta uzay aracı operasyonlarından sorumlu ESA Direktörü Sylvain Lodiot, Almanya'daki merkezden yaptığı açıklamada "Kuyruklu yıldıza yetiştik!" dedi.

08 Ağustos 2014 13:37 | Güncelleme :08 Ağustos 2014 13:42 | Kategori:

ESA Direktörü Jean-Jacques Dordain ise yaptığı açıklamada, "Tam 10 yıl, 5 ay ve 4 gündür hedefe doğru ilerliyorduk. Güneşin etrafında 5 kez döndük ve tamı tamına 6,4 milyon kilometre yol katettik. Sonunda büyük mutlulukla söyleyebilirim ki hedefe ulaştık" dedi.
2004 yılında bir rokete bağlı olarak fırlatılan Rosetta, kuyruklu yıldız 67P'nin peşine düştü. Dünya ve Mars'ın yerçekimi gücünü kullanarak hız kazanan Rosetta böylece 6 milyon kilometre yol katedebildi.
Birçok kez kuyruklu yıldızın yanından geçip yörüngeyi tutturamayan Rosetta bu kez hedefine ulaşmayı başardı.
Mekiğin yakıtını koruyabilmek için Almanya'nın Darmstadt şehrindeki kondüktörler Rosetta'yı 31 ay boyunca uykuda tuttu.
Ocak ayında son derin uykusundan uyandırılan Rosetta, kuyruklu yıldızın peşine düştü.
Son iki aydır Rosetta bir dizi manevra yaparak yavaşlayıp kuyruklu yıldızın yanından geçip gitmemek için uğraşıyordu.
Kuyruklu yıldızın hızı saatte 55 bin kilometre. Rosetta uzay aracının hızı yavaşlatılarak kuyruklu yıldızla yan yana seyretmesi sağlandı.
Dünyadan 550 milyon kilometre mesafedeyken Rosetta'ya verilen komutların ulaşması 22 dakikayı buluyordu.
Aradaki mesafe o kadar fazla açıldı ki Rosetta'nın yörüngeye oturması için Çarşamba günü yaptığı son manevranın komutu Pazar gecesinden verildi.
Fransız Uzay Araştırmaları Birimi Başkanı Jean-Yves Le Gall, "Yörüngeye oturma süreci şu ana kadar yürüttüğümüz en karmaşık ve deneysel operasyon oldu" diyor.
Şimdi Rosetta'nın kuyruklu yıldız 67P'nin yörüngesinde kalabilmek için birkaö günde bir motorlarını ateşlemesi gerekiyor.
15 ay boyunca yörüngede kalacak olan mekik, kuyruklu yıldızın yüzeyini inceleyecek ve Almanya'daki merkeze bilgiler gönderecek.

'Lastik ördek'

Rosetta, kuyruklu yıldıza yaklaştıkça giderek daha detaylı fotoğraflar göndermeye başlamıştı.
Son fotoğraflarda kuyruklu yıldızın şekli bilim insanlarınca bir ördeğe benzetildi ve takma ad olarak da "Lastik ördek" ismi verildi.
Projede çalışan bilimadamı Dr. Matt Taylor, "Şahsen bu benim için çalıştığım en seksi, en hayranlık verici proje. Keşif, teknoloji ve bilim alanlarında sınırları zorlayan bir projede çalışıyoruz" diyor.
Kuyruklu yıldız 67P'nin Güneş'e yaklaştıkça ısınması ve daha fazla gaz ve toz bulutu yaymaya başlaması bekleniyor. Bu sayede Rosetta'nın da detaylı bilgiler toplama şansı bulacağı düşünülüyor.
Kasım ayında ise, Rosetta'nın görevi daha dsa zorlu hale gelecek. Birkaç ay içerisinde kuyruklu yıldıza iyice yaklaşması planlanan Rosetta'nın yüzeye bir modül indirmesi hedefleniyor.
Philae adı verilen modül, kancalarla kuyruklu yıldıza tutunup kendisini yüzeye çekmeye çalışacak.
Eğer Philae modülünün görevi başarılı olursa, ilk kez bir kuyruklu yıldızın yüzeyinden ve içinden örnekler alınabilecek.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI