radyobir
radyobir

Rumen mezzo-soprano Zaharia, Carmen'de nefes kesti

Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü tarafından düzenelenen, "13. Uluslararası İstanbul Opera Festivali"nde Carmen Operası sahnelendi.

29 Temmuz 2022 04:35 | Güncelleme :29 Temmuz 2022 10:48 | Kategori: Kültür & Sanat

İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin sahnelediği Carmen Operası, dünyanın en seçkin opera eserlerinden olması ve dünya genelinde en çok sahnelenen operaların başında gelmesi özelliği ile biliniyor.

Bestesi Fransız besteci Georges Bizet'e,  librettosu Ludovic Halevy ve Henri Meilhac ait olan "Carmen”, ilk kez  1875 yılında Paris’de sahnelendiğinde eleştirilere maruz  kalmış, Bizet’in  ölümünden sonra muhteşem başarısını yakalamış ve dünya çapında ün kazanmıştı.

Operanın hikâyesi 1830 civarlarında İspanya’nın Sevilla şehrinde geçer. Eserin baş kahramanı  güzel, ateşli ve  herkesin aklını kolayca başından alan ve bir tütün fabrikasında işçi olarak çalışan çingene genç kız Carmen'dir. Carmen, asker Don Jose’den çok etkilenir ve onu cezbederek ait olduğu saygın hayattan koparıp kendisiyle beraber dağlarda yaşamaya ikna eder. Ancak bir süre sonra Carmen’in aşkı bitmiştir ve hayatına yeni biri girmiştir. Don Jose’nin ise onun için bunca sıkıntıyı göze aldığı kadını kolayca bırakmaya hiç niyeti yoktur…

Eser, ünlü İtalyan Rejisör Vincenzo Grisostomi Travaglini’nin prodüksiyonu ve  Ayşem Sunal Savaşkurt’un muhteşem koreografisi ile sahnelendi. İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası’nı Zdravko Lazarov yönetti. Eserin dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu’na, kostüm tasarımı Ayşegül Alev ve Gizem Betil’e, ışık tasarımı Giovanni Pirandello’ya ait. Eserin koro şefi ise Paolo Villa.

Ünlü Rumen mezzo-soprano Ramona Zaharia’nın "Carmen” rolü ile sahnede olduğu gecede "Don Jose”yi Ali Murat Erengül, "Escamillo”yu ise Murat Güney seslendirdi. Ayrıca "Micaëla” rolünde Gülbin Günay,  "Zuniga” rolünde Göktuğ Alpaşar; "Morales” rolünde Utku Bayburt , "Frasquita” rolünde Anna Sirel Y. Etyemez; "Mercedes” rolünde Elif Tuba Tekışık;  "Le Dancarie” rolünde Alp Köksal; "Le  Remendado” rolünde Onur Turan sahnedeydi. İDOB Korosu ve Çocuk Korosu ile birlikte oldukça kalabalık bir kadro ile sahnelenen "Carmen” Operası, gecenin sonunda uzun süre alkışlandı. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI