radyobir
radyobir

Rus diplomatlar peşpeşe sınırdışı ediliyor

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Kiev Büyükelçiliği'nin baş diplomatının 22 Nisan'a kadar ülkeyi terk etmesi gerektiğini bildirdi. Öte yandan Çekya Başbakan Yardımcısı Jan Hamacek, 18 Rus diplomatın 48 saat içinde Çekya'yı terk etmesi gerektiğini duyurdu.

18 Nisan 2021 08:55 | Kategori: Avrupa

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Rusya’nın Kiev Büyükelçiliği’nin baş diplomatının 22 Nisan’a kadar ülkeyi terk etmesi gerektiği belirtildi.

Ukrayna Dışişleri, bu adımı St. Petersburg’daki Ukraynalı Konsolos Aleksandr Sosonyuk’un gözaltına alınmasına bağladı.

Daha önce Rusya Dışişleri Bakanlığı, 16 Nisan’da bir Rus vatandaşı ile gerçekleştirdiği görüşmede güvenlik güçleri ve FSB’nin veri tabanında bulunan gizli bilgileri aldığı sırada Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından gözaltına alınan Sosonyuk’un eylemlerinin kabul edilemez olduğu, bunların konsolosluk göreviyle bağdaşmadığı ve Rusya’nın güvenlik çıkarlarına zarar verdiğini açıklayarak, bu kişinin 22 Nisan’a kadar ülkeyi terk etmesini önermişti.

ÇEKYA DA 18 RUS DİPLOMATI SINIRDIŞI EDİYOR

Çekya Başbakan Yardımcısı Jan Hamacek, 18 Rus diplomatın 48 saat içinde Çekya’yı terk etmesi gerektiğini belirtti.

Hamacek, "Prag’daki Rus Büyükelçiliği’nin, servislerimizin Rus gizli servis çalışanı olarak tanımladıkları tüm çalışanların gönderilmesine karar verdim” açıklamasında bulundu.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, açıklamaya ilişkin yorumunda Prag’ın ‘bu tür sihirlerin’ sonuçlarını çok iyi bildiğini belirtti.

Aynı zamanda Çekya Başbakanı Andrej Babiş, olağanüstü basın toplantısında Prag’ın Rus gizli servislerinin 2014’te bir mühimmat deposunda meydana gelen patlama ile alakası olduğundan şüphelendiğini açıkladı.

"Gerekçeli şüpheler var. Muazzam bir hasar oluştu. Ancak her şeyden önce iki yurttaşımız orada hayatını kaybetti” açıklamasını yapan Babiş, şöyle devam etti:

"Bugün Cumhurbaşkanı (Milos) Zeman’ı bu dava ve önerilen prosedür konusunda bilgilendirdik, Cumhurbaşkanı bize mutlak destek verdi.”

Avrupa ülkelerinde belli aralıklarla Rus vatandaşlarının ‘casusluk’ yaptığı şeklinde iddialar yayınlanıyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı ise bu yöndeki suçlamaları ‘cadı avı’ olarak tanımlıyor.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova’ya göre Batı'nın eylemleri, yurtdışındaki Rus karşıtı histeriyi ortaya koyuyor ve Rus uzmanların faaliyetlerini tehlikeye atıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI