radyobir
radyobir

Rusya - ABD arasında dolandırıcılık krizi

Amerikan istihbarat servisinin siber dolandırıcılık suçundan Maldiv adalarında yakaladığı Rus milletvekili Valeriy Seleznev'in oğlu Roman Seleznev'i paketleyip ABD'ye nakletmesi Moskova ile Washington arasında yeni bir krizin patlak vermesine neden oldu.

09 Temmuz 2014 09:02 | Kategori: Dünya

Amerikan yargısı "Roman Seleznev’in suçu olduğunu kanıtlayan elimizde çok sayıda delil var” derken, Moskova tutuklanan milletvekili oğlunun suç işleyip işlemediğinden ziyade Seleznev’in üçüncü bir ülkeden ABD tarafından kaçırılmış olmasını protesto ediyor.
30 yaşındaki Roman Seleznev internet ağında "track2” adıyla biliniyormuş. Amerikan kaynaklarına göre uluslararası siber dolandırıcılık çetesinin üyesi olan Rus milletvekilinin oğlu 2009 yılından buyana ABD’de binlerce kredi kartı bilgisini çalmış.
İddianamede gösterilen örneklerde Seleznev’in 2009-2010 yılları arasında ABD’nin Seattle şehrinde Broadway Grill restoranı bilgisayarına virüs programyla girerek 32 bin müşterinin kredi kartı bilgilerini çalmış.
Benzer şekilde Washington eyaletinde 4 restoran ve New York’ta Latitude Bar and Grill restoranı bilgisayarı da yine Seleznev tarafından hack’lenmiş. Böylece Roman Seleznev, ABD istihbarat birimleri tarafından Maldiv adalarında yakalandığı 5 Temmuz gününe kadar 200 bin civarında kredi kartı bilgisini ele geçirmiş.
Bunlardan 140 binini de kredi kartı kara borsasında yaklaşık 2 milyon dolara satmış. Roman Seleznev’in suçu mahkemede kanıtlanırsa kendisini 30 yıla varan hapis cezası bekliyor.
ABD’nin hafta sonu gerçekleştirdiği Maldiv operasyonu Salı günü Moskova’da patlayan bomba etkisi yarattı. Yakalanarak ABD’ye götürülen oğlunun resmen kaçırıldığını Rus medyasına duyuran Liberal Demokrat Parti milletvekili baba Valeriy Seleznev, "Oğlumun herhangi bir suç işleyip işlemediği şu an beni ilgilendirmiyor. Rusya Dışişleri Bakanlığı ile birlikte şimdi çok daha vahim bir durumu ele alıyoruz. Ortada Rusya vatandaşının üçüncü bir ülkeden ABD tarafından kaçırılmış olması vakası var. Rusya şu anda bunun hesabını ABD’ye soruyor. Gerekli notalar diplomatik kanallardan iletiliyor” dedi. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI