radyobir
radyobir

Rusya, Avrupa'ya doğalgazı kesti

Rusya'dan Almanya ve Avrupa'ya gaz ithalatının önemli bir bölümünü sağlayan Kuzey Akım-1 doğalgaz boru hattı, Moskova'nın açıklamasına göre "rutin bakım ve onarım çalışmaları nedeniyle" bugünden itibaren en az 10 günlüğüne kapatıldı.

11 Temmuz 2022 14:46 | Kategori: Avrupa

Rusya-Avrupa boru hattındaki akış son olarak "teknik sorunlar nedeniyle" yüzde 40 kapasitede gerçekleşiyordu. Haziran ayında operatör şirket Gazprom, yaptırımlar nedeniyle ekipman onarımının zorlaştığını öne sürerek Kuzey Akım-1 üzerinden gaz transferini yüzde 60 azaltmıştı.

Bunun üzerine Berlin, ulusal acil durum planındaki risk seviyesini ikinci alarm seviyesine yükseltmişti.

Bugünkü karar sonrasında Almanya Başbakan Yardımcısı ve Ekonomi Bakanı Robert Habeck başta olmak üzere Alman siyasetçiler, Rusya’ya uygulanan yaptırımlar nedeniyle hattan doğalgaz akışını kalıcı olarak keseceğinden ya da açsa bile çok düşük seviyede tutabileceğinden endişe ediyor.

"Kabus senaryosu"

"Gazın tamamen kesilmesi ihtimallerden biri" diyen Habeck, bu olasılığı "kabus senaryosu" olarak tanımladı ve hükümetin en kötü olasılıkları ele alarak hazırlıklarını sürdürdüğünü duyurdu.

Almanya’da gaz kıtlığının kış aylarında ciddi bir soruna dönüşebileceğini söyleyen Habeck, artan enerji fiyatlarının toplumda kutuplaşma ve sosyal ayrışmaya neden olacağını, ayrıca yeterli gaz olmazsa bazı sanayi sektörlerinin kapatılması gerekeceğini söyledi.

Alman Ekonomi Bakanı gaz depolama, gaz tedarikçilerinin finansal olarak desteklenmesi ve vatandaşlar, şirketler ve idari binalarda enerji tasarrufundan oluşan üç ayaklı bir plan üzerinde çalıştıklarını ifade ederek, ekim ayına kadar sıvılaştırılmış gaz depolarının yüzde 80’ini doldurmak için ek olarak ayrılan 15 milyar Euro'luk bütçenin yetmeyeceğine dikkat çekti.

Almanya, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı saldırıdan kısa bir süre sonra, Rus gazına olan bağımlılığını azaltmak amacıyla Katar, Kanada veya Cezayir gibi üreticilerden sıvılaştırılmış doğalgaz satın almak için girişimlerde bulunmuştu. Almanya, Ukrayna'daki savaş öncesi ihtiyacı olan doğal gazın yüzde 55'ini Rusya'dan karşılıyordu. Almanya, son zamanlarda bu oranı yüzde 35'e düşürdü. Bu arada Kanada, Rusya’ya uygulnan yaptırımlara takılan ve Kuzey Akım- 1 için gerekli bir türbinin Almanya’ya iade edileceğini açıkladı. Siemens şirketi tarafından Kanada‘da tamir edilen türbinin geri gönderilmesi ile boru hattındaki bakım çalışmalarına yetiştirileceği tahmin ediliyor. Bakan Habeck, türbinin geri yollanmasını taleb ederek, yaptırımların Almanya’yı değil, Rusya’yı etkilemesi gerektiğini söylemişti.

Gaz krizi resesyona yol açabilir

Avrupa Birliği (AB) kurallarına göre, arz kesintilerinden etkilenecek ilk kesmin sanayi olacağını hatırlatan ve bunu eleştiren Bakan Habeck, bu adımın Alman ekonomisinde ciddi hasarlara yol açabileceğini de söyledi.

Ülkenin önde gelen ekonomik düşünce kuruluşları da, Rus doğalgazın kesilmesi durumunda bunun ülkede 2023'te resesyona neden olacağı uyarısında bulundu. Ülkenin önde gelen beş ekonomik düşünce kuruluşundan yapılan ortak açıklamada, "Alman ekonomisi sıkıntılı sularda ilerliyor" denildi. Yapılan senaryolarda, gaz hattının açılmaması durumunda, ekonominin bu yıl en fazla yüzde 1,9 büyüyeceği ve 2023'te ise yüzde 2,2 küçüleceği tahmin ediliyor. Aynı senaryoda, enflasyon oranı ise bu yıl yüzde 7,3 ve 2023'te yüzde 5 olarak tahmin ediliyor.

Almanya’da zor kışa hazırlıklar başladı

Federal Meclis, yaz tatiline girmeden yaklaşan enerji krizine karşı somut planları devreye soktu. Uniper gibi zor durumda kalan ve Rus gazına bağımlı enerji şirketlerine devlet yardımı yapılmasını onaylayan meclis, kapatılmak üzere olan veya yedekte bulunan kömür termik santrallarının geçici olarak açık kalmasına da yeşil ışık yaktı. Meclis, parlamento ofislerindeki sıcak suyu kapatma ve kışın milletvekili ve diğer çalışanların odalarındaki sıcaklığı 20 derecenin üzerine çıkarmama planını da onayladı. Almanya’nın en büyük emlak grubu Vonovia, bünyesinde kiraladığı 350 bin dairenin sıcaklığının kış aylarında geceleri 17 derece ile sınırlamasının planlandığını bildirdi.

Almanya’nın büyük kentleri arasında yer alan Nürnberg’in belediyesi, enerji tasarrufu için yaz aylarında dört kapalı yüzme havuzundan üçünü geçici olarak kapatma kararı aldı. Rendsburg Belediyesi, enerji tasarrufu sağlamak amacıyla bu yılki Noel pazarı için planlanan buz pateni pistini iptal ettiğini duyurdu.

Daha önce de, Hamburg eyaletinde doğalgaz sıkıntısının baş göstermesi durumunda özel haneler için sıcak su sınırlaması getirilebileceği açıklanmış, Saksonya eyaletinde ise 600 dairenin yer aldığı bir apartmanda görevliler sıcak su kullanımında kısıtlamaya giderek, sıcak su kullanımının sadece belirlenen saatlerde mümkün olabileceği bildirmişti.

Bild gazetesinin bir haberine göre, çok sayıda belediye kış aylarında gaz sıkıntısı yaşanma tehlikesine karşı yaşlı, dar gelirli ve hastalar için geçici toplu konaklama imkanı sunmayı planlıyor. Buna göre evlerini ısıtamayan ya da yükselen enerji fiyatları nedeniyle zor duruma düşen söz konusu kişilere, spor salonları ve okul binaları gibi büyük mekanlarda geçici toplu konaklama olanağı sunulacak.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI