radyobir
radyobir

Rusya bu sabah geçici ateşkes ilan etti

Moskova, Ukrayna'da Çarşamba sabahı sivil halkın tahliyesi için geçici ateşkes ilan ettiğini açıkladı. ABD Başkanı Joe Biden Rusya'dan doğal gaz ve petrol ithalatını yasakladıklarını açıkladı.

09 Mart 2022 08:48 | Kategori: Avrupa

Moskova, Ukrayna’da Çarşamba sabahı sivil halkın tahliyesi için geçici ateşkes ilan ettiğini açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı'nın Ukrayna'daki insani yardım operasyonlarından sorumlu birimi, 9 Mart'ta TSİ 10.00'dan itibaren Rusya Federasyonu'nun bir "sessizlik rejimi" ilan ettiği ve insani koridorlar oluşturmaya hazır olduğu belirtildi.

BBC, Rusya'daki gazetecilik faaliyetlerine yeniden başladı 

Rusya'da geçen hafta kabul edilen medya yasasının ardından bu ülkeden yayınlarını askıya alan İngiliz yayın kuruluşu BBC Rusya'daki gazetecilik faaliyetlerine yeniden başladığını duyurdu. BBC'nin açıklamasında, "Titizlikle yapılan incelemelerin ardından Rusya'dan İngilizce haberciliğe bu akşamdan itibaren yeniden başlama kararı aldık" denildi. Açıklamada, BBC'nin bağımsızlık ve tarafsızlık ilkelerine bağlı kalacağı vurgulanırken, çalışanların güvenliğinin de öncelikli olduğunun altı çizildi. Rusya'da geçen hafta kabul edilen medya yasası, Rus ordusu hakkında "sahte haber" paylaşımı yapanlara 15 yıla kadar hapis cezası öngörüyor. 

Zelenskiy'nin partisinden güvenlik garantisi talebi 

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy'nin partisi Halkın Hizmetkârları güvenlik garantileri karşılığında NATO üyeliği hedefinin ertelenebileceğini bildirdi. Partiden yapılan açıklamada, "İttifak, en az 15 yıl daha Ukrayna'yı üyeliğe kabul etmeye hazır değil ve bunu açıkça beyan etti" denildi. Parti, bu nedenle de, NATO üyeliğe kabul edinceye kadar somut garantilerden söz edilebileceğini belirterek, "Garantör ülkeler ABD, Türkiye ve Ukrayna'ya komşu ülkeler olabilir" ifadesi kullanıldı. NATO üyeliği hedefi 2019 yılında Ukrayna anayasasına eklenen bir madde olmuştu. Rusya, Ukrayna'nın bu hedefinden vazgeçerek, tarafsız bir statüye sahip olmasını talep ediyor. Halkın Hizmetkârları partisinin açıklamasında ayrıca tek taraflı bağımsızlığını ilan eden Donetsk ve Luhansk bölgeleri ile Rusya'nın ilhak ettiği Kırım'ın Ukrayna toprağı olduğunun altı çizildi.

ABD: Rus askerlerinde zayiat 2 bin ile 4 bin arasında

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarında 2 bin ile 4 bin Rus askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Pentagon'a bağlı Savunma İstihbarat Ajansı Başkanı Korgeneral Scott Berrier, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi'nde milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Berrier, kaç Rus askerinin hayatını kaybettiğine ilişkin bir soruya "2 bin ile 4 bin arasında" şeklinde cevap verdi. Berrier, bu tahminin açık kaynakların yanı sıra istihbarat bilgilerine dayandığını da sözlerine ekledi. 

AB, 2030'dan önce Rus doğal gazına olan bağımlılığa son vermeyi hedefliyor

Rusya ile yaşanan gerilim üzerine Avrupa Birliği (AB), Rusya'ya enerji konusunda bağımlılığı azaltmak için yeni bir plan hazırladı. AB Komisyonu'nun Salı günü açıkladığı plan, Rusya'dan doğal gaz ithalatının bu yılın sonuna kadar üçte iki oranında azaltılmasını hedefliyor. Plana göre, ithalatın azaltılması için yenilenebilir enerjilerin yaygınlaştırılmasının hızlandırılması, doğal gaz tedariki için yeni kaynakların bulunması ve enerji tüketiminin düşürülmesi öngörülüyor. AB, ithal ettiği doğal gazın yüzde 40'tan fazlasını Rusya'dan karşılıyor. AB Komisyonu, bu planla 2030 yılından önce Rus doğal gazına olan bağımlılığın tamamen sona erdirilmesini hedefliyor.

Rusya: Ukrayna sivillerin tahliyesi için sadece bir güzergahı kabul etti

Rusya Savunma Bakanlığı, Sumi kentindeki sivillerin tahliyesi için Poltava üzerinden Polonya sınırına kadar önerilen 10 güzergahtan sadece bir tanesinin Ukraynalı yetkililer tarafından kabul edildiğini bildirdi. Rus haber ajanslarının Savunma Bakanlığı'na dayandırdığı haberlerde, 576'sı Hint vatandaşı olmak üzere 723 kişinin Sumi-Poltava koridoru üzerinden tahliye edildiği belirtildi. Ukrayna, sivillerin tahliyesi için Rusya'nın önerdiği insani koridorları Rusya'ya ve Belarus'a çıktığı için eleştirmişti. 

Ukrayna: Rus birliklerin ilerlemesi yavaşladı

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenkiy'nin Danışmanı Oleksey Arestoviç, Rus güçlerinin ilerlemesinin önemli ölçüde yavaşladığını ve Ukraynalı birliklerin bazı alanlarda karşı saldırıya geçtiğini öne sürdü. Arestovıç, "Düşmanın ilerleme temposunun önemli ölçüde yavaşladığını" ve ilerleyen birliklerin de küçük gruplar olduğunu savundu.

Navalni'den Ruslara çağrı: Protestoları sürdürün

Rusya'da tutuklu muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, Rusya halkına savaş karşıtı protestoları sürdürme çağrısı yaptı. Navalni'nin Twitter hesabından yapılan paylaşımda, "Şartlar ne olursa olsun savaş karşıtı protestolar sona ermemeli" ifadeleri yer aldı. Navalni ayrıca, Rusya'da kamuoyunun görüşünün savaş karşıtlığına dönüşme eğiliminde olduğunu ifade etti. Rusya'da hafta sonu düzenlenen protestolarda 5 binden fazla kişi gözaltına alınmıştı. Savaşın başladığı 24 Şubat'tan bu yana 13 bin 500 kişinin gözaltına alındığı bildiriliyor.

AB Rusya ve Belarus'a yeni yaptırımları görüşecek

Avrupa Birliği (AB) çevrelerinden alınan bilgiye göre, AB bugün Rusya ve Belarus'a yönelik yeni yaptırımları görüşecek. AB'nin, Belarus bankaları ve yeni Rus oligarklarının yanı sıra Rus parlamenterlerinin de yaptırım listesine alınmasını ve denizcilik alanında teknoloji ürünlerinin ihracatına yasak getirmeyi planladığı belirtiliyor. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, yaptırımların daha etkili olması için, bu yaptırımlardan kaçmayı sağlayan hukuki boşlukların giderileceğini ifade etmişti. Von der Leyen buna örnek olarak da, Rus mali sistemine vurulan darbenin ardından, kripto paraların da daha sıkı bir denetim altına alınmasına yönelik hazırlıkları örnek göstermişti. 

İngiltere Savunma Bakanı: Putin gücünü kaybetti

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace, Ukrayna'daki savaşın gidişatından bağımsız olarak Putin'in gücünü kaybettiğini ifade etti. "Ne olursa olsun, Putin artık dünyada gücünü kaybetmiş bir lider, ordusunun işi bitti. Bunu fark etmesi gerekiyor" diyen Wallace, Times Radio'ya yaptığı açıklamalarda, "Uluslararası toplum ona karşı birleşti. Halkına büyük ekonomik sıkıntılara yol açacak bir konumda" dedi.
Wallace diğer yandan, Polonya'nın Ukrayna'ya olası bir savaş uçağı verme kararını ülkesi İngiltere'nin destekleyeceğini ancak böyle bir kararın doğrudan Polonya için sonuçlar doğurabileceğini ifade etti. Sky News'e konuşan Bakan Wallace, "Ben Polonya'yı alacağı her kararda desteklerim. Ancak Birleşik Krallık Ukrayna'ya uçak vermez" söyleminde bulundu. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI