radyobir
radyobir

Rusya Herson'dan çekildi, Ukrayna ordusu kente girdi

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna'nın güneyindeki Herson bölgesinde, Dinyeper Nehri'nin batı yakasından çekilmeyi tamamladıklarını duyurdu.

12 Kasım 2022 07:34 | Kategori: Avrupa

Bakanlık, günlük brifinginde tüm Rus güçleri ve malzemelerinin, Dinyeper’in doğu yakasına taşındığını ve çekilmenin Türkiye saatiyle 05:00’te tamamlandığını bildirdi.

Ukrayna Savunma Bakanlığı Sözcüsü BBC'ye yaptığı açıklamada Rusların çekilmesinden sonra kendin kontrolünün tamamen kendilerine geçtiğini belirtti.

Bakanlığın Facebook sayfasında da kentte kalan Rus birliklerinin derhal teslim olması çağrısı yapıldı.

Bu arada Herson'daki ana köprünün yıkıldığı haberleri geldi. Rus birlikleri Antonovski Köprüsünü birliklerini nehrin doğu yakasına geçirmek için kullanıyordu.

Ancak Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında "Nehrin batı yakasında tek bir asker ya da silah bile kalmadı. Tüm Rus askerleri doğu yakasına geçti” denildi.

Bakanlık ayrıca çekilme sırasında herhangi bir personel ya da ekipman kaybı olmadığını ve köprüyü kendilerinin imha ettiğini belirtti. Ancak görgü tanıkları bazı Rus askerlerinin batı yakasında kaldığını ve karşıya geçmeye çalışırken Ukrayna güçlerinin saldırısına uğradıklarını bildirdi.

Rus Savunma Bakanlığı ayrıca, nehrin doğu yakasında "savunma hatları ve mevzileri” hazırlandığını söyledi. Moskova, bu şekilde birliklerini daha iyi ikmal etmeyi ve daha iyi savunma yapmayı umuyor.

Başta Rusya’nın bölgeden çekilme planlarına şüpheyle yaklaşan Kiev yönetimi, son 48 saatte Rus güçlerinin çekildiği onlarca kasaba ve yerleşimi geri aldı.

Herson kentindeki bölgesel yönetim binasında da Ukrayna bayrakları dalgalanmaya başladı.

BBC'nin teyit ettiği fotoğraflarda bir AB bayrağı da görülüyor.

Video altyazısı: Uyarı: BBC üçüncü taraf sitelerin içeriğinden sorumlu değildir.

Çekilme, Rusya’nın dokuz aydır süren çatışmalardaki en büyük gerilemesi.

Ancak Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov Rusya’nın "özel askeri operasyon” diye nitelediği işgaldeki amaçlarına ulaşmaya bağlı olduğunu söyledi ve Moskova’nın Herson’u hala "Rusya’nın bir parçası” olarak gördüğünü vurguladı.

Rusya lideri Vladimir Putirn, 30 Eylül’de Herson ve Ukrayna’ya ait üç diğer bölgeyi ilhak etmişti. Batılı ülkeler ve BM Genel Kurulu’ndaki ülkelerin çok büyük bir kısmı ilhakı kınamış ve yasadışı ilan etmişti.

Geri çekilmeden önce Rusya, kentteki binlerce sivili teknelerle tahliye etmiş, Ukrayna da zorla sınırdışı diye tanımladığı tahliyeleri kınamıştı.

Herson, Kiev’in tanımadığı bir referandum sonrası Rusya tarafından ilhak edilen 4 bölgeden biriydi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI