radyobir
radyobir

Rusya'nın paralı asker grubu Wagner'e ABD'den yaptırım

Beyaz Saray, Amerikalı yetkililerin Ukrayna savaşında Rus ordusuna yardım ettiğini söylediği paralı askerlerden oluşan Rus güvenlik şirketi Wagner'a karşı gelecek hafta ek yaptırımları devreye sokuyor.

21 Ocak 2023 08:17 | Kategori: ABD

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, ABD Maliye Bakanlığı'nın Wagner'ı ‘’Uluslararası Suç Örgütü’’ listesine alacağını açıkladı. Kirby, Wagner'ın Rusya'da artan nüfuzunun, ülkenin askeri liderliği arasında gerginliklere neden olduğunu da söyledi.

Kirby günlük Beyaz Saray brifinginde gazetecilere yaptığı açıklamada, "Bu listelemeyle eşgüdümlü olarak, gelecek hafta Wagner'a ve birçok kıtadaki destek ağına karşı ek yaptırımlar da uygulayacağız. Bu adımlar Wagner'ın süregelen ciddi suç faaliyetleri dahil, oluşturduğu kıtalararası tehdidi kabul ediyor’’ dedi.

Kirby, "Bu ve bundan sonra atılacak adımlarla, Wagner'a destek vermeyi düşünen tüm şirketlere mesajımız şu; Wagner yaygın zulüm ve insan hakları ihlalleri gerçekleştiren bir suç örgütü ve Wagner'a yardım edenleri tespit etmek, engellemek, ifşa etmek ve hedef almak için durmaksızın çalışacağız" diye konuştu.

Wagner'ın ABD'nin 13581 sayılı icra emri uyarınca uluslararası suç örgütü ilan edilmesi, grubun ABD'deki tüm varlıklarını donduruyor ve Amerikalılar’ın gruba fon, mal ya da hizmet sağlamasını yasaklıyor.

Beyaz Saray geçen ay, Wagner Grubu'nun Ukrayna'daki Rus güçlerini desteklemek üzere Kuzey Kore'den silah sevkiyatı yaptığını ve bunun da grubun bu çatışmadaki rolünün genişlediğinin bir işareti olduğunu bildirmişti.

Kuzey Kore Dışişleri Bakanlığı bu haberi asılsız olarak nitelendirmiş ve ABD'yi Ukrayna'ya ölümcül silahlar sağladığı için kınamıştı. Wagner'in sahibi Yevgeni Prigojin, Kuzey Kore'den silah teslim alındığını geçen ay reddetmiş ve haberin "dedikodu ve spekülasyon" olduğunu savunmuştu.

Kirby'nin bugünkü açıklamalarına tepkisi sorulan Prigojin, ABD'nin suçlamalarına doğrudan değinmedi, ancak Wagner ve Amerikalılar’ın "suç klanlarını dağıtmakla" ilgilenen "meslektaşlar" olduklarını gösterdiklerini söyledi.

Prigojin’in bu sözleri, Rusya'nın bu savaşla Ukrayna'nın gayrimeşru hükümeti olarak adlandırdığı şeyi ortadan kaldırmayı amaçladığı iddiasına açık bir gönderme.

Beyaz Saray bugün, Rusya ile Kuzey Kore arasında hareket halindeki Rus vagonlarını gösterdiğini söylediği 18 Kasım tarihli bir görüntüyü de kamuoyuna açıkladı.

John Kirby, Kuzey Kore'nin Wagner tarafından kullanılmak üzere Rusya'ya piyade roketleri ve füzeler gönderdiğini ve görüntülerin Rusya'dan Kuzey Kore'ye giden beş Rus vagonunu gösterdiğini söyledi; "19 Kasım'da Kuzey Kore vagonları nakliye konteynırlarıyla yükledi ve tren Rusya'ya geri döndü" dedi.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü, Wagner'a teslim edilen malzeme miktarının Ukrayna'daki savaş alanı dinamiklerini değiştirmediğini düşündüklerini, ancak grubun Kuzey Kore silah sistemlerini almayı sürdürmesini beklediklerini kaydettti.

Kirby, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin'in askeri destek için giderek daha fazla Wagner'a yöneldiğini ve bunun Moskova'da bazı gerginliklere neden olduğunu da söyledi.

Amerikalı yetkili, "Wagner ile Rusya Savunma Bakanlığı arasındaki gerilimin arttığına dair istihbarat dahil bazı işaretler görüyoruz. Wagner, Rus ordusu ve diğer Rus bakanlıkları için rakip bir güç merkezi haline geliyor" ifadelerini kullandı.

ABD’ye göre Wagner'ın şu anda Ukrayna'da 10 bini sözleşmeli ve Rus hapishanelerinden alınan 40 bin hükümlü ile birlikte yaklaşık 50 bin paralı askeri bulunuyor.

Kirby, "Elimizdeki bilgiler Rusya Savunma Bakanlığı'nın Wagner'ın işe alım yöntemleri konusunda çekinceleri olduğunu gösteriyor. Buna rağmen, Wagner'ın Rus mahkumları işe almaya devam etmesinin muhtemel olduğunu değerlendiriyoruz" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI