radyobir
radyobir

Rusya'ya karşı birlik ve kararlılık mesajı

ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u Beyaz Saray'da ağırladı. İki liderin gündeminde ağırlıklı olarak Ukrayna savaşı vardı.

02 Aralık 2022 09:53 | Kategori: ABD

ABD Başkanı Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le ancak savaşı sonlandırma niyetini gösterirse görüşebileceğini söyledi.

Başkan Biden göreve geldiğinden bu yana ilk kez yabancı bir lideri Beyaz Saray’da devlet töreniyle ağırladı. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron sabah saatlerinde Beyaz Saray’da resmi törenle karşılandı.

Biden ve Macron daha önce uluslararası zirveler kapsamında biraraya gelmişti; ancak iki lider devlet ziyareti kapsamında ilk kez birlikte bu kadar uzun zaman geçirdi.

İki lider bir önceki akşam da gayriresmi olarak başkent Washington’un Georgetown semtindeki bir İtalyan restoranında yemek yedi.

Ukrayna’ya destek konusunda kararlılık

İki liderin Beyaz Saray'daki görüşmelerinde gündem Ukrayna savaşıydı. Son haftalarda Rusya tarafından altyapı tesisleri hedef alınan Ukrayna kış mevsimine girerken, Batı ülkelerinden daha fazla yardım ve destek bekliyor.

İki lider görüşmenin ardından Beyaz Saray’da düzenledikleri ortak basın toplantısında Ukrayna’ya desteğin devam edeceği konusunda kararlılık mesajı verdi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Ukrayna’yı kendileri açısından kabul edilemez bir barışa kimsenin zorlamayacağını, barışın zamanlamasına ve koşullarına Ukrayna’nın karar vereceğini söyledi.

ABD Kongresi'nde 3 Ocak’tan itibaren yeni dönemde Temsilciler Meclisi’nde Cumhuriyetçiler çoğunlukta olacak.

Cumhuriyetçiler’in lideri Kevin McCarthy Kongre gündeminde olan 38 milyar dolarlık yardım tasarısı için Ukrayna’ya "açık çek” vermeyeceklerini söylemişti.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’a basın toplantısında Cumhuriyetçiler’in bu görüşü hatırlatılarak, ABD’nin Ukrayna’ya güçlü desteğinin sürüp sürmeyeceği konusundaki beklentileri soruldu.

Macron, Ukrayna’daki savaşın Avrupa’yı doğrudan etkilediğini vurguladı; "Ukrayna’da tehlikede olan değerlerimiz ve ilkelerimiz" diyerek, ABD'nin Ukrayna konusunda güçlü kararlılığının devam edeceğinden emin olduğunu kaydetti.



ABD Başkanı Biden’a da basın toplantısında Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le görüşmeyi planlayıp planlamadığı soruldu.

Başkan Biden, Putin’le yakın zamanda temasa geçme planının olmadığını; Putin’le ancak savaşı sonlandırma niyetini göstermesi halinde görüşebileceğini belirtti.

Putin’in barışçı bir çözüm konusunda istekli olmadığını belirten Başkan Biden, Rus liderin savaşı sonlandırma niyetini göstermesi halinde, "Fransız dostlarımız ve NATO’daki dostlarımızla istişare içinde, aklında neler olduğunu görmek için Putin’le oturup görüşmeye hazırım. Ancak (Putin) henüz böyle bir şey yapmadı” dedi.

Avrupa’nın endişe ettiği temiz enerji yasasıyla ilgili çözüm sinyali

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Beyaz Saray’da ABD Başkanı Biden’la yaptığı görüşmede öncelikli gündem maddelerinden biri, Enflasyonu Düşürme Yasası olarak bilinen ABD tarihinin en kapsamlı iklim değişikliğiydi.

Yasa, ABD yapımı iklim değişikliği teknolojilerine ve elektrikli araç üreten şirketlere vergi dahil bazı avantajlar sağlıyor. Avrupa ise ABD’nin temiz enerji yasasının kendi şirketlerini dezavantajlı konumda bıraktığını savunuyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Başkan Biden’la Oval Ofis’te yaptığı görüşmede bu konudaki endişeleri dile getirdi.

İki liderin düzenlediği ortak basın toplantısında konuya değinen Macron, Biden yönetiminin iklim değişikliğiyle mücadele çabalarının alkışlanması gerektiğini; ancak yasa kapsamında ABD şirketlerine tanınan avantajların Avrupalı şirketleri zor durumda bırakacağını söyledi.

"Birbirimize karşı değil; birlikte başarmak istiyoruz” ifadelerini kullanan Macron, ABD ve Fransa’nın temiz enerji alanında çabalarını yeniden senkronize edeceğini kaydetti.

Başkan Biden’la yaptığı görüşmelerin kendisini cesaretlendirdiğini söyleyen Macron adil bir çözüm konusunda umutlu olduğunu belirtti.

Başkan Biden da "Konuştuğumuz yasayı ben yazdığım için özür dilemeyeceğim” dedi; yasanın hiçbir zaman Avrupalı müttefikleri dışlama amacı taşımadığını söyledi.

Biden yasada bazı sorunların olduğunu kabul ederek, ABD’nin müttefiklerini memnun etmek için ince ayar yapılabileceğini belirtti.

ABD ve Fransa iki ülke arasında temiz enerji konularına ilişkin söz konusu yasadan kaynaklanan ticaret anlaşmazlıklarının çözülmesi için ortak bir görev gücünün kurulduğunu da açıkladı.

Çin’in artan askeri varlığı ve Rusya ile savunma işbirliği

İki lider, Çin’in Hint-Pasifik bölgesinde son dönemde daha da güçlenen askeri varlığını ve özellikle Ukrayna savaşının ardından Rusya ve Çin arasında savunma alanında artan işbirliğini de görüştü.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden-Macron görüşmesi öncesinde, Çin’in Rusya ile artan işbirliğinin NATO’nun öncelikli konularından biri olması gerektiğini belirtmişti.

Macron ise daha önce yaptığı bir açıklamada Çin’in NATO’nun odağı olmaması gerektiğini kaydetmişti.



Biden çiftine anlamlı hediye

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve eşi Brigitte, Beyaz Saray ziyaretleri sırasında ABD Başkanı Joe Biden ve eşi Jill Biden’a bir hediye de taktim etti.

Elysee Sarayı’ndan yapılan açıklamaya göre, Macron çifti Biden çiftine, Fransız yönetmen Claude Lelouch’un 1966 yapımı "Un Homme et Une Femme” (Bir Erkek ve Bir Kadın) filminin orijinal müzik albümünün plağı ve CD’sini hediye etti. Filmin Biden çiftinin ilk randevularında seyrettikleri film olduğu belirtiliyor.

Biden çifti de Macron çiftine Amerikalı bir mobilyacının yaptığı ahşap çerçeveli bir ayna hediye etti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI