radyobir
radyobir

Saatlerce kuyrukta beklediler!..

Tanzim satışı uzun kuyruklara neden oldu. Sırada saatlerdir beklediğini ifade eden bir vatandaş, "Düştüğümüz hale bakın. Utanarak geldim. İşimden izin aldım, saatlerdir bekliyorum. Kovulabilirim" dedi.

12 Şubat 2019 05:26 | Güncelleme :12 Şubat 2019 08:44 | Kategori: Yaşam

Meyve sebze fiyatlarının düşürülmesini amaçlayan tanzim satış uygulaması, dün  İstanbul ve Ankara'da başladı.

İstanbul'da 34 ilçede 50 noktada, Ankara'da ise ilk etapta 15 noktada başlayan tanzim satışlarında 7 sebze satılıyor. Biberin kilosu 6 lira, patlıcan 4.5, ıspanak ve salatalık 4, domates 3, patates ve soğanın kilosu da 2 liradan satılmaya başlandı. Pırasa, karnabalar, lahana ve kereviz gibi ürünlerin yanı sıra maydonoz, roka, marul, yeşil soğan, dereotu gibi yeşillikler de tanzimde yer almadı.

'İNDİRİM SÜRMELİ'

Pahalılıktan dolayı eşinin iki haftadır pazar alışverişine çıkamadığını, marketten taneyle meyve sebze aldığını ifade eden bir vatandaş, "Kuru soğanı 2 liradan satıyorlar ama geçen sene bu dönemde bir liraydı. Patates de öyle. Yani tanzimli satış bile geçen seneye göre pahalı. Tamam, bu yıl piyasa böyle. Bu yüzden tanzimi başlattılar ama daha sonra ne olacak? İsteğimiz, bu uygun fiyatların seçimlerden sonra da devam etmesi" ifadesini kullandı.

'KALICI BİR ÇÖZÜM GETİRECEĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM'

Ankara'da Sıhhıye, İstanbul'da Avcılar, Eminönü ve Mecidiyeköy'de gezdiğimiz tanzim satış noktalarında göze çarpanlardan biri, uzun kuyruklar oldu. İstanbul'da 5, Ankara'da 3 kiloyla sınırlandırılan sebzeler için vatandaş en az bir saat bekledi. Ankara'da sıra bekleyen bir vatandaş, "Düştüğümüz hale bakın. Utanarak geldim. İşimden izin aldım, saatlerdir bekliyorum. Kovulabilirim" diye konuştu. Başka bir vatandaş ise yaklaşık 2 saattir sırada beklediğine dikkat çekerek tepki gösterdi.
CHP Tekirdağ Milletvekili, Ziraat Yüksek Mühendisi İlhami Özcan Aygun, uygulamanın kalıcı çözüm olamayacağını söyledi. Aygun, "Önce üreticinin mazot, gübre gibi girdi maliyetlerini düşürmek zorundalar. Tarım Kredi Kooperatiflerini canlandırın" dedi. 

'İHTİYACI KARŞILAMAK İMKANSIZ'

Tanzim satışı başladı başlamasına fakat İstanbul'da yalnızca hallere bir günde 1500 TIR sebze-meyve geldiği düşünüldüğünde tanzimle getirilen ürünlerin ihtiyacı ne oranda karşılayacağı sorusu gündeme geldi. Türkiye Halciler Federasyonu Başkanı Yüksel Tavşan, "İstanbul'da yalnızca hallere günlük 1000-1500 TIR ürün gelir. Ankara'ya ise günlük 300-400 kamyon. Buna semt pazarlarını ve marketleri de katarsanız çok daha yüksek bir rakam çıkar ortaya. Tanzimli satışla yurttaşın ihtiyacının karşılanabilmesi çok zor" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI