radyobir
radyobir

Sabiha Gökçen'e kim ortak oldu?..

TAV Havalimanları Holding (Tepe Akfen), İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın yüzde 40 hissesi için Limak Grubu ile 285 milyon euro karşılığında hisse satın alım sözleşmesi imzaladı. Hisse devrinin sonuçlanmasıyla, TAV ve işletmenin yüzde 60 hissesine sahip Malaysia Airport Holding, Sabiha Gökçen'de ortak olacak. Ancak Limak'ın elinde bulunan yüzde 40'lık hisse aynı zamanda yönetimi atama hisseleri olduğu için TAV, Sabiha Gökçen'in fiilen yeni sahibi oluyor.

15 Eylül 2014 10:05 | Kategori:

Limak’ın elindeki yüzde 40’lık hisseyi alan TAV, geçen yılı 18,5 milyon yolcu ile kapatan Sabiha Gökçen’i Malezyalı ortağı Malaysia Airport Holdings (MAH) ile birlikte yönetecek. Limak ise yapım çalışmaları devam eden Üçüncü Havalimanı Projesi’ne ağırlık verecek.
Bu haberin ardından TAV Havalimanlkarı hissesi borsada açılışta yüzde 1,13 yükselerek 17,95 liraya çıktı.

TAV HAVALİMANLARI ORTAKLIK YAPISI

• %40,3 Halka Açık 
• %38,0 Fransız Aéroports de Paris Grubu
• %8,1 Tepe İnşaat
• %8,1 Akfen Holding
• %2,0 Sera Yapı
• %3,5 Diğer

Geçen yılın sonunda, Hintli ortak GMR’nin yüzde 40’lık hissesi ile TAV Grubu da ilgilenmişti. Ekonomik darboğaz yaşayan GMR, satışta tercihini diğer ortak Malezyalı MAH yönünde kullanmıştı. GMR, geçtiğimiz mayıs ayında elindeki hisselerin satışının 296 milyon dolara tamamlandığını açıklamıştı. GMR, MAH’a bir miktar borcunun da bu satışa mahsuben kapatıldığını belirtmişti. Yüzde 40 hissenin alımıyla birlikte halen MAH, Sabiha Gökçen’in yüzde 60 hissesini elinde bulunduruyor.
Sabiha Gökçen Havalimanı’nın kurulmasına 1987’de karar verildi. Kurtköy’de hayata geçirilecek İleri Teknoloji Parkı’nın (İTEP) hem dünya ile bağlantısının kurulması hem de Anadolu yakasının kargo ihtiyacı için projenin temeli 1998’de atıldı. Savunma Sanayi Müsteşarlığı (SSM) tarafından yapılan havalimanı 550 milyon dolara mal oldu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI