radyobir
radyobir

Salame: "Libya'da kalıcı ateşkes için ilerliyoruz"

Libya'da savaşan iki tarafı, General Halife Hafter ile Başbakan Fayez El Sarrac'ı temsil eden 10 kişilik askeri heyet, ilk kez Cenevre'de müzakerelere katıldı. Birleşmiş Milletler Libya Özel Temsilcisi Ghassan Salame, tarafların ilk kez geçici ateşkes ilanını, kalıcı ve gerçek bir ateşkese dönüştürmek için bir masa etrafında toplanmayı kabul ettiklerini açıkladı.

05 Şubat 2020 08:34 | Kategori: Dünya

Trablus sınırlarına dayanan Libya Ulusal Ordusu Komutanı General Hafter ile, merkezi Trablus'ta bulunan ve BM'nin tanıdığı Ulusal Mutabakat Hükümeti lideri Fayez El Sarrac, BM'nin Cenevre'deki ofisinde müzakerelere başladı. Berlin'de 19 Ocak'ta yapılan Libya Konferansı'nda alınan karar gereği, 5 Hafter, 5 El Sarrac yanlısı askeri temsilci, Ghassam Salame'nin inisiyatifi ile toplandı.

Geçen Salı günü yapılması planlanan toplantı, General Hafter'in temsilcilerinin katılmaması nedeniyle bu haftaya ertelendi. Hafter'in tavrı üzerine geçtiğimiz cumartesi günü Bingazi'ye giden Ghassan Salame, ülkenin yüzde 80'inine yakınını ele geçiren Hafter'i barış görüşmelerine katılması konusunda ikna etti.

"Kalıcı ateşkes"

Pazartesi gününden bu yana Cenevre'de konuşan taraflar bugün, geçici ateşkesi kalıcı kılabilmek için bir masa etrafında toplanmayı kabul etti. Cenevre'den açıklama yapan BM özel temsilcisi Salame, "Dün her ki taraf da Cenevre'ye geldi ve biz elimizdeki uzun gündem listesini görüşmeye başladık. Listenin başında geçici ateşkes ilanını nasıl kalıcı ve gerçek bir ateşkese çeviririz konusu var. İlk oturumda, ateşkesin kalıcı kılınması için çalışma ilkesi kabul edildi. Şimdi bunun koşullarının ne olacağını konuşuyoruz" dedi.

Salame, Libya'da farklı tarafları destekleyen Türkiye ve Rusya'nın 8 Ocak'ta yaptığı ateşkes çağrısının ardından tarafların 12 Ocak gecesi çatışmaları durdurması ile sürecin hızlandığını belirtti. Ateşkes çağrısının taraflarca kabul gördüğünü ancak alanda halen ihlallerin yaşandığını söyledi.

"Gerçek bir isteklilik"

Ghassan Salame her iki tarafın da birlikte oturup müzakerelere başlama konusunda "gerçek bir isteklilik" içinde olduğunu da dile getirdi. Ancak Salame, gazetecilere, halen yabancı ülkelerin Berlin Konferansı'nda alınan silah ambargosu kararına uymadığını ve ülkeye her gün yeni paralı askerlerin giriş yaptığını belirtti.

Cenevre'deki müzakereler Perşembe gününe kadar devam edecek. Libya ekonomisi konulu toplantı da 9 Şubat'ta Kahire'de yapılacak.

Nisan ayından bu yana General Halife Hafter'in birlikleri, ulusal hükümetin konuşlandığı Trablus kentini zorlayarak, kenti ele geçirmeye çalışıyor. Türkiye Libya'da BM'nin tanıdığı Başbakan El Saraç ile askeri yardımda bulunma konusunda anlaşmıştı. El Saraç'ı destekleyerek, karşı tarafta Hafter'i destekleyen Rusya ile burun buruna gelen Türkiye, Mısır ve Ab ülkelerini de rahatsız etti. Bu anlaşma üzerine Kahire'de toplanan Almanya, Fransa, İngiltere ve Mısır Dışişleri bakanları Türkiye'nin bu faaliyetlere son vermesini istemişti. Bu çağrının ardından Berlin'de 19 Ocak'ta toplanan Libya Konferansı'nda ise, yabancı güçlerin Libya'dan çekilmesi ve ateşkes çalışmalarına ağırlık verilmesi kararlaştırılmıştı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI