radyobir
radyobir

Salgın çocukları ekrana bağladı

Okulların, yaz kamplarının ve kalabalık toplantıların olmadığı bu dönemde milyonlarca aile hem çocuklarıyla daha çok zaman geçiriyor hem de çalışıyor. Birçok aile için iş saatlerinde çocuklarını meşgul tutmanın tek yolu ekran karşısında zaman geçirmelerine izin vermek.

24 Ağustos 2020 06:39 | Kategori: Yaşam

Salgın döneminde birçok ebeveyn için telefon, televizyon, tablet ya da bilgisayar ekranları; öğretmenlerin, bakıcıların ve danışmanların yerini almış durumda.

Ebeveynler Birlikte (Parents Together) sivil toplum kuruluşundan Dalia Hashad, "İki çocuğum var. Biri 10, diğeri 12 yaşında. Ben de herkesten farklı değilim. Biz de diğer ebeveynler gibi eşimle birlikte kendimizi evden çalıştığımız bir ortamda bulduk. Hem pandemiyle baş etmeye hem de kaynaklara ihtiyaç duyan ailelerle komşularımıza yardım etmeye çalışıyoruz. Birçok ebeveyn için çocuklarının odalarında, bilgisayarlarının başında olması onların güvende olduklarını bilmek anlamına geliyor. Ama gerçekte öğrendiğimiz ise aslında güvende olmadıkları oldu” dedi.

Ebeveynler Birlikte adlı sivil toplum kuruluşu yaz aylarında çocukların ekran önünde geçirdikleri zamanı ölçmek için bir anket düzenledi. 3.000'den fazla Amerikalı ebeveyne çocuklarının ekran karşısında ne kadar zaman geçirdiği soruldu. Sonuçlar ekran başında geçirilen zamanın 5 kat arttığını gösteriyor.

Dalia Hashad, "Yüzde 8’inin çocukları günde 6 saatlerini ya da daha fazlasını online olarak geçiren ailelerle yaptığımız bu anket, sayının neredeyse yarı yarıya arttığını gösteriyor. Yani çocukların yarısı günlerinin tamamını olmasa da önemli bir kısmını bilgisayar, tablet ya da telefonda geçiriyor” şeklinde konuştu.

Dünya Sağlık Örgütü 2019’da çocukların ekran başında geçirdikleri zamanla ilgili bir kılavuz yayınlamıştı.

Yani çocukları ekrandan uzak tutma çabası salgından önce de hayatımızdaki zorluklardan biriydi.

Dünya Sağlık Örgütü, bebeklerin ekran önünde hiç zaman geçirmemesini tavsiye etmişti. Ancak ABD’de bebekler günde ortalama 40 dakikalarını ekranı olan cihazların karşısında geçiriyor.

Kurum 2 ve 5 yaş arası çocuklar içinse bu sürenin günde bir saati geçmemesi tavsiyesinde bulunmuştu.

Dünya Sağlık Örgütü, ergenlik çağındaki gençler için bir sınırlama koymamakla birlikte ekrana uzun süre maruz kalmanın depresyon ve kaygı sorunlarını arttırdığı konusunda uyarmıştı.

Assumption Yüksekokulu’ndan Profesör James Lang dijital cihazların çocuklar üzerindeki etkilerini araştırıyor. James Lang şimdilik kaygıya gerek olmadığını söylüyor: "Siz ve aileniz bunun geçici bir dönem olduğunun bilincindeyseniz ve eskiden gittiğimiz yerlere, eski aktivitelerimize ve alanlarımıza kavuştukça onlara yeniden sağlıklı alışkanlıklar kazandırma konusundaki zor rolü üstlenmeye gönüllüyseniz çok fazla kaygı duymanızı gerektirecek bir durum yok.”

İnsan beyni yaşam deneyimlerine göre değişme yeteneği sayesinde tersine dönen koşullara hızla uyum sağlayabiliyor.

Ancak bu durumda yetişkinlerin salgın sona erer ermez çocuklarına sıkı ekran kısıtlamaları getirmesi gerekiyor.

James Lang, "Beynimizin dikkat konusundaki yapısı beyin sistemimizin o kadar derinlerinde yer alıyor ki ekran başında birkaç ay fazla zaman geçirmenin bu yapıyı tamamen değiştirmesini hayal etmek çok zor. Altı ay hatta bir yıl fazla ekran başında olsalar bile beynin bu yapısı değişmez” dedi.

Ancak uzmanları ve aileleri kaygılandıran yalnızca ekran başında geçirilen süre değil, aynı zamanda ekrandaki içeriğin kalitesi.

Dalia Hashad'a göre en sevilen platformlar eğitimle ilgili olmayanlar. Youtube çocukların yaklaşık yüzde 80’i tarafından, Netflix ise yarısı tarafından kullanılıyor. Hashad, ''Tabii bir de TikTok var!'' diye konuştu.



Ancak karantina deneyimine sahip olmadıkları için en iyimser tahminler bile teoride kalıyor. Hiç kimse bu durumun kısa ve uzun dönemli etkilerinin ne olabileceğinden emin olamıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI