radyobir
radyobir

Salgınla mücadelede gözler Amerika'da

Amerika'da doğrulanmış Corona virüsü vaka sayısının 5 milyonu geçmesi, Mart ve Nisan aylarında salgının merkez üssü olan Avrupa'da şaşkınlık ve kaygı uyandırıyor.

10 Ağustos 2020 09:25 | Kategori: Dünya

Avrupa'nın Amerika'daki vaka sayılarının 5 milyonu aşması karşısında yaşadığı şaşkınlığın en büyük nedenlerinden biri, salgının başında Amerika'nın zaman kazanma avantajı olduğunun düşünülmesi.

Associated Press (AP) haber ajansına göre Avrupalılar, Amerika'nın, Avrupa'da yaşananlardan ders alacağını, salgının başına oranla Corona enfeksiyonuyla mücadelede elinde daha fazla tıbbi veri olacağı için daha büyük avantaja sahip olduğunu düşünüyordu.

ABD'de Bazı Okullar Açılıyor Veliler Tedirgin 

Sağlık uzmanları, Amerika'daki vaka sayılarının 5 milyonu geçmesine rağmen asıl sayının 50 milyona yakın olduğunu düşünüyor. Bunun nedeni, Corona vakalarının yüzde 40'ında hastalık belirtilerinin ortaya çıkmaması ve Corona testi uygulamalarındaki yetersizlikler.

Mart ve Nisan aylarında salgının Avrupa'daki merkez üssü olan İtalya'nın Sağlık Bakanı Roberto Speranza ise Amerika'nın salgına verdiği yanıtı eleştirmekten kaçınmıyor. Amerika'nın Dünya Sağlık Örgütü'ne (WHO) sağladığı fonları geri çekme kararı ve Başkan Trump'ın salgın karşısında takındığı tavır, İtalyan bakanın en çok eleştirdiği konular.

İtalya Sağlık Bakanı, Başkan Trump'ın geçtiğimiz ay ilk kez maske takarken görüntülenmesi üzerine, ‘‘Beni şaşırtan maske takması değil, daha önce takmamasıydı” demişti.

Amerika'daki ölümlerin 162 bini aşması, maske takmanın siyasi bir mesele haline gelmesi ve vaka sayılarının sürekli yükselmesi, çok sayıda Avrupa ülkesinin Amerikalı turistlere ve Avrupa Birliği içinde vaka sayıları artan diğer ülkelerden gelen ziyaretçilere kapılarını kapatmalarına neden oldu.

Fransa ve Almanya, aralarında Amerika'nın da bulunduğu ‘‘riskli” kategoride yer alan ülkelerden gelenlere Corona testi uygulanmasını zorunlu kılıyor.

Zorunlu test uygulamasını geçen hafta açıklayan Almanya Sağlık Bakanı Jens Spahn, ‘‘Bu uygulamanın bireysel özgürlükleri ihlal ettiğinin farkındayım ama bunun haklı bir müdahale olduğuna inanıyorum” dedi.

Salgın Avrupa'da da hala etkili

Corona virüsü, başta bazı Balkan ülkeleri olmak üzere Avrupa'da da birçok noktada etkisini sürdürüyor. Berlin'de virüsü kontrol altına almak için getirilen kısıtlamaları protesto eden binlerce maskesiz kişinin gösteri düzenlemesi, tepki çekmişti. Salgının ağır darbe indirdiği İspanya, Fransa ve Almanya'da da yeni enfeksiyonların ortaya çıktığı, günlük vaka sayılarının 1,000'i aştığı gözleniyor. İtalya ise geçtiğimiz Cuma günü 500'e yakın yeni vaka olduğunu açıklamıştı. İngiltere ise günde yaklaşık 3.700 yeni vaka bildiriminde bulunuyor. Kimi İngiliz bilimadamları, okulların Eylül ayında açılması durumunda yeni dalga enfeksiyonları önlemek için pub'ların ve barların yeniden kapatılmasının gündeme gelebileceği görüşünde.

Amerika'ya kıyasla Avrupa'nın en azından şimdilik virüsü kontrol altına aldığı görülüyor.

Güney Dakota'da toplanan binlerce motosikletli kaygıları körükledi

Binlerce motosikletlinin 10 gün sürecek motosiklet rallisi için Amerika'nın kuzey eyaletlerinden Güney Dakota'nın Sturgis kasabasında toplanması, sağlık yetkililerini ve uzmanları kaygılandırıyor. Güney Dakota, kamuya açık alanlarda maske takılması zorunluluğu uygulamasını başlatan eyaletlerden biri değil. Ralli için Sturgis'te toplanan motosikletçilerin çoğuysa virüsün yayılmaması için getirilen kısıtlama ve önlemlere karşı çıktıklarını söylüyor.

Columbia Üniversitesi Irving Tıp Merkezi bünyesindeki Aaron Diamond AIDS Araştırma Merkezi Başkanı ve Corona virüsüne karşı tedavi yöntemleri geliştiren ekibin başında olan Dr. David Ho, Associated Press Ajansı'na, Güney Dakota'da sergilenen tavrı ve genel olarak Amerika'nın salgınla mücadele yöntemlerini eleştiren açıklamalarda bulundu.

Dr. Ho, Amerika'nın Corona virüsüyle mücadelesi konusunda, ‘‘Ne ulusal bir strateji var ne de ulusal liderlik. Kamuoyunun salgına karşı birlik ve beraberlik içinde davranması ve önlemleri hep birlikte uygulaması için hiçbir çağrı yapılmıyor. Salgınla başa çıkmak için bunların yapılması gerekirdi ve biz bu yaklaşımı bir ülke olarak tamamen bir kenara bıraktık” dedi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Washington'u WHO ile olan bağları koparma kararını gözden geçirmeye çağırırken, olağandışı bir adım atarak, Amerika'yı salgına verdiği yanıttan ötürü eleştirmekten geri kalmamıştı. Von der Leyen ayrıca Amerika'nın Corona virüsüne karşı etkili olabilecek aşı ya da aşıları satın almak için gösterdiği çabaları eleştirmiş ve Avrupa Birliği'nin ‘‘nerede yaşarsa yaşasın” herkesin aşıya erişimini sağlama sözü vermişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI