radyobir
radyobir

Samsatlılar geceyi sokakta geçirdi

Adıyaman Samsat'ta dün öğle saatlerinde meydana gelen 5,5 şiddetindeki depremin ardından ilçe sakinleri geceyi sokakta geçirdi. Kimi kaldırıma serdiği battaniyede, kimi de arabada sabahladı.

03 Mart 2017 08:46 | Kategori: Yaşam

Merkez üssü Adıyaman’ın Samsat ilçesi olan 5,5 şiddetindeki depremde can kaybı yaşanmazken Adıyaman Valisi Abdullah Erin’in verdiği bilgilere göre 30 kişi hafif yaralandı. Yaralılar ayakta tedavi edilerek taburcu edildi. Ancak ilçe merkezi ve köylerde hasar gören evlerin yanı sıra otuzu aşkın artçı sarsıntı nedeniyle Samsatlılar geceyi sokakta geçirdi.

Çanakkale’den gelen sıcak mesaj

Necmettin Öztürk Çanakkaleli meslektaşından gelen dayanışma telefonu karşısında duygulanmış.

Samsat’ta depremin en çok etkilediği yer Akdamar köyü oldu. 30 haneli köydeki evlerden 15’i yıkıldı 15’i de hasar gördü. Kendi evi de yıkılan ve geceyi ailesiyle birlikte sokakta geçiren köy muhtarı Necmettin Öztürk, Çanakkale’den gelen bir telefon ile çok duygulanmış.

"Köyümüzdeki tüm evler hasar aldı. Çok şükür sadece iki hafif yaralımız var. Evlerin hiçbiri oturulacak durumda değil. Öyle olmasaydı bile artçı depremler çok korkutuyor. Sürekli sallanıyoruz. Vali ve Kaymakam geldi, hemen yapılabileceklerle ilgili talimat verdiler ama beni en çok duygulandıran şey Çanakkale Cevatpaşa Mahalle Muhtarı Evren Kızoğlu’nun telefonumu bulup araması oldu. Muhtar 'Battaniye, gıda ne ihtiyacınız varsa söyleyin, temin eder, göndeririz' dedi. Ta oralardan düşünüp aramış olması çok güzel. Allah hepsinden razı olsun.”

Emanet arabada 15 günlük bebek

Gülbahar Aydın bebeği Hulusi Baran ile arabaya sığındı.  [[Fotoğraf: Abdülkadir Konuksever/ Al Jazeera]]
Depremde evi zarar görenlerden Gülbahar Aydın geceyi komşularının arabasında geçirdi. 15 günlük bebeğinin durumuna üzülen komşusu, kalmaları için arabasını vermiş.

"Bebeğimiz daha 15 günlük. Deprem olunca çocuğu kaptığımız gibi sokağa fırladık. Duvarlar çatladı ve eşyalar üst üste yığıldı. Biraz geciksek altında kalırdık. Sokağa çıkıp kilim ve battaniye serip oturduk. Her taraf toz, sağ olsun komşumuz arabasını verdi. Bebeğim Hulûsi Baran ile burada sabahlayacağız.”

8 çocuk 16 torun

Mahmut Aydın çocukları ve torunları ile kaldırımda sabahladı.

Mahmut Aydın’ın sekiz çocuğu ve 16 torunu aynı mahallede dört evde kalıyorlar. Onlar da geceyi sokakta geçirenlerden.

"Sekiz çocuğum ve 16 torunum var. Dört ev yan yanayız. Deprem olunca evlerimizin bir bölümü yıkıldı, bir bölümü de çatladı. Eşyalar devrildi. Çocuklarla kaldırıma kilimleri serip oturduk. Üç ayrı bölgeye çadır kuruyorlar ama evimizde ne kapı ne de pencere kaldı. Mecburen burada kalacağız.”

Cemaat dışarıda kıldı

Cami hasar görünce cemaat namazı dışarıda kıldı.

Samsat’ta hasar gören yerlerden birisi de Merkez Ulu Camiiydi. Depremde, caminin kubbesinden beton parçaları düştü, minaresi hasar gördü. Bu nedenle ilçe sakinleri namazlarını cemaat olarak caminin dışında kıldı.

Çadırlar geldi

Kamyonlarla getirilen çadırlar ilçedeki üç mahalleye kuruldu.

Akşam saatlerinde ilçeye tırlarla getirilen çadırlar Adıyaman Valiliği ve Samsat Kaymakamlığı koordinasyonunda Kızılay, İHH ve AFAD ekipleri tarafından ilçenin üç ayrı bölgesine kurularak jeneratörlerle bölgeler aydınlatıldı. Adıyaman Valisi Abdullah Erin cuma günü itibariyle hasar tespit çalışmalarına başlanacağını ve en hızlı şekilde vatandaşların yanında olacaklarını söyledi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI