radyobir
radyobir

Sarıkamış şehitlerini andık!..

Allahuekber Dağları'nda donarak şehit olan 90 bin asker, tüm Türkiye'de düzenlenen etkinliklerle anıldı. Anma yürüyüşüne TBMM Başkanı Çiçek de katıldı.

05 Ocak 2015 09:14 | Güncelleme :05 Ocak 2015 22:40 | Kategori:

Allahuekber Dağları'nda şehit olan 90 bin askeri, harekatın 100. yılında anmak için Afganistan, Filistin, Kosova ve Makedonya'nın da aralarında bulunduğu birçok ülkenin yanı sıra Türkiye'nin dört bir yanından  gelen on binlerce kişi, sıfırın altında 10 derecelik havaya aldırış etmeden şehitlerine yürüdü.
Sarıkamış Harekatı, Birinci Dünya Savaşı'na yeterli hazırlık yapamadan giren Osmanlı Devleti'nde, Enver Paşa'nın, 93 Harbi'nde kaybedilen Kars, Batum, Artvin ve Ardahan'ı geri alıp Kafkasya'ya yönelmek istemesiyle başladı. Enver Paşa komutasında Allahuekber Dağları üzerinden Sarıkamış'a doğru harekete geçen binlerce Mehmetçik, buraya kadar birçok olumsuzluğa rağmen bayrak ve vatan sevgisinin verdiği güçle ilerledi.
Sırtında kışlık giysisi ve ayağında düzgün bir botu dahi olmayan Mehmetçik, emre itaatkarlığını göstererek geldiği Sarıkamış'ta düşmandan çok kar ve tipiyle mücadele etti. Aralarında yaşları 12-13 olan çocukların da yer aldığı Türk askeri, düşmana bir kurşun bile sıkamadan donarak şehit düştü.
90 bin şehit... 90 bin trajedi... 90 bin acı hikaye... 90 bin yetim, evlat, baba, kardeş, koca...

On binler Sarıkamış'a koştu

Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından düzenlenen ve tarihin altın sayfalarında yerini alan Sarıkamış Harekatı'nın 100. yılı anma törenleri için Türkiye'nin dört bir yanıyla Azerbaycan, Kırım, Filistin, Afganistan, Makedonya, Kosova, Tunus, Ürdün, Sırbistan ve Lübnan'dan on binlerce kişi Sarıkamış'a akın etti.
İzcilerle çocuğu, kadını, erkeği, genci yaşlısıyla on binlerce kişi de tıpkı ecdadı gibi Kafkaslar'a doğru yürümek için sabahın erken saatlerinde Sarıkamış'ın Kızılçubuk mevkisinde toplandı.
Mehmetçiğin o dönem insan boyunu aşan karla mücadele ettiği bölgede, on binler yol almak için sabırsızlanıyordu.
Ellerinde Türk bayrakları, kırmızı-beyaz atkı, bere ve eldivenlerle 8,5 kilometre sürecek yürüyüşe devlet erkanıyla başlayan on binlerin ecdadının geçtiği yollardan geçerken ki heyecanı yüzünden okunuyordu.
100 yıl öncesinin aksine hava koşulları da ecdadının izini süren torunlarına yardımcı oldu.
Tekbirler getirerek ve dualar eşliğinde kolkola yürüyen kalabalıktan bazıları da namaz kılıp, dua ederek ecdadını yad etti. 8,5 kilometrelik yürüyüşü, yaklaşık 4 saatte tamamlayan on binlerce kişi, daha sonra Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının TOKİ aracılığıyla yaptırdığı "Ayyıldızlı" tören alanını doldurdu.
Kalabalık, SOLOTÜRK'ün gösterisini de büyük bir coşku içerisinde takip ettikten sonra ilçeden ayrıldı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI