radyobir
radyobir

Sayım bitmeden zafer ilan etti

Başkanlık seçimlerinde koltuğunu korumaya çalışan ABD Başkanı Donald Trump, seçimin sonucunu belirleyebilecek birkaç salıncak eyalette sayımın tamamlanmamasına rağmen Demokrat rakibi Joe Biden karşısında zafer ilan etti. Biden oyların sayımının tamamlandığında başkan olacağı konusunda iyimser olduğunu söyledi.

04 Kasım 2020 09:05 | Güncelleme :04 Kasım 2020 13:48 | Kategori: Dünya

Trump zafer ilan ettiği kısa konuşmasında ayrıca oy kullanma işleminin durmasını istedi ve avukatlarının yüksek mahkemeye başvuracağını söyledi. Trump mahkemeye ne taleple başvurulacağı konusunda ayrıntı vermedi.

Biden ise yaptığı konuşmada ülkenin kuzeydoğusunda "paslı kuşak" olarak bilinen eyaletlerden üçünü kazanarak seçimi kazanacağı konusunda iyimser olduğunu dile getirdi.

Biden'ın seçimi açık farkla kazanacağı beklentisi, ABD'li televizyonların Trump'ın seçimi kazanması için muhakkak alması gereken Florida'yı kazandığını ve Georgia, Ohio ve Texas'ta da önde gittiğini açıklamasıyla zayıfladı.

Sandıkların açılmasının ardından iki aday da partilerine yakın olan eyaletleri tahmin edildiği gibi kazanırken, kazananı belirleyen yaklaşık 12 "salıncak" eyalette adayların oyları birbirine yakın seviyelerde bulunuyor.

Salıncak eyaletleri Trump'tan alması gereken Biden'ın ise partisine yakın olan Michigan, Wisconsin ve Pennsylvania eyaletlerini kazanması gerekli. Geçen seçimi Trump'ın kazanmasını sağlayan bu eyaletlerde sonuçların çok yakın olması halinde oy sayımının birkaç güne uzaması ihtimali dahilinde.

İlk sonuçlar Trump'ın önde gittiğini gösterse de bu üç eyalette henüz posta ile kullanılan oyların işlenmesi yeni başladığından sayım uzayabilir. Koronavirüs salgını nedeniyle bu seçimde alışılmışın çok üzerinde ABD'li posta ile oy kullandı.

Salıncak eyaletlerin hiçbirinde net bir kazanan olmasa da şu ana kadar sayılan oylara göre Trump'ın çoğunda öne geçtiği görüldü.

ABD'de seçimlerin sonuçları eyaletlerde verilen oylara göre o eyaletin Seçiciler Kurulu'ndaki temsilcileri tarafından belirleniyor. Adayların başkanlığı kazanması için Seçiciler Kurulu'ndaki 538 temsilciden en az 270 oy toplaması gerekli.

Biden, Edison Research verilerine göre Seçiciler Kurulu'nda şu anda 213'e karşı 220 temsilci önde gidiyor.

Biden Pennsylvania'yı kaybetse bile, geçen seçimlerde partisinin önde olduğu eyaletleri ve Arizona, Michigan ve Wisconsin'i kazanarak başkanlık makamına oturabilir.

Seçimlerde Kongre temsilcileri de belirlenecek. Şu anki sonuçlara göre Demokratların Senato'da çoğunluğu az farkla ele geçirecekleri ve Temsilciler Meclisi'ndeki hakimiyetlerini koruyacağı tahmin ediliyor.

Pennsylvania'da şimdiye kadar 4.5 milyon oy sayılırken bu posta ve erken sandık yoluyla kullanılan 2.4 milyon oydan 1 milyonunun sayımı tamamlanmadı. Edison Research tahminlerine göre bu 2.4 milyon oyun 1.6 milyonu Demokrat Parti'ye ve 555,000'i Cumhuriyetçi Parti'ye gidecek.

ABD Başkanı ve Cumhuriyetçi Parti başkan adayı Donald Trump, seçim sonuçlarında açık ara önde olduğunu ancak Demokrat Partililerin seçimi "çalmaya" çalıştığını söyledi.

Trump iddialarına kaynak göstermezken Twitter bu içeriği "yanlış yönlendirme yapabilecek içerik" olarak işaretledi.

ABD'de Demokrat Partili başkan adayı Joe Biden, başkanlık seçimi sonuçlarının ABD'de Çarşamba sabahı ya da ilerleyen saatlere kadar belli olmayacağını ve seçim sonuçları konusunda iyimser olduğunu söyledi.

Biden'ın seçim ofisinden Jen O'Malley Dillon yaptığı açıklamada "Başkan tehdidini gerçekleştirerek oyların düzgün bir şekilde sayımını durdurmak üzere mahkemeye giderse bunun önüne geçmek için avukatlarımız hazır bekliyor olacak" dedi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI