radyobir
radyobir

Seçimin galibi Miçotakis

Yunanistan'da bugün gerçekleşen genel seçimlerin ardından, İçişleri Bakanlığı'nın açıkladığı verilere göre sandıkların yüzde 90'ı açıldı. Buna göre oyların yüzde 39,8'ini alan ana muhalefet muhafazakâr Yeni Demokrasi Partisi (YDP) tek başına hükümet kurabilecek çoğunluğu elde ediyor.

08 Temmuz 2019 08:49 | Kategori: Dünya

YDP, yüzde 39,8 oy ile 300 sandalyelik parlamentoda 158 milletvekili çıkarıyor. Sandıkların kalan yüzde 10'u açıldığında oranlarda büyük bir değişim yaşanması beklenmiyor.

YDP, 158 milletvekili çıkardığı takdirde, tek başına hükümet kuracak çoğunluğu elde etmiş oluyor.

YDP lideri Kiryakos Miçotakis, iktidardan düşen SYRIZA'nin lideri Aleksis Çipras'tan Başbakanlık görevini teslim alacak.

2015'ten bu yana iktidarda olan SYRIZA'nın oy oranı, bu seçimde yüzde 90'ı açılan sandıklardan çıkan sonuca göre yüzde 31,6'da kaldı. Bu oranlara göre 86 milletvekili çıkarabiliyor.

Aşırı sağ Altın Şafak Partisi ise yüzde 3 olan seçim barajını aşamadı. Yüzde 2,9 oy oranıyla bu kez parlamentoya giremiyor.

Yüzde 3 barajını aşan siyasi partiler sırasıyla şöyle:

Sosyalistlerin Değişim Hareketi (KİNAL) : 22 milletvekili

Yunanistan Komünist Partisi (KKE) : 15 milletvekili

Marjinal bir siyasetçi olararak tanımlanan Kiryakos Velopulos'un "Helen Çözümü" ELLİSİ : 10 milletvekili

SYRIZA'nın ilk döneminde ekonomi bakanı olan Yannis Varoufakis'in kurduğu "MERA25" partisi: 9 milletvekili

Miçotakis: Daralan çemberden çıkış yolları arayacağım

Erken genel seçimin galibi Kiryakos Miçotakis, yaptığı ilk basın açıklamasında "Bütün Yunanların başbakanı olacağını" söyledi ve bir önceki SYRIZA hükümetini ima ederek "Dar bir çembere sokulan Yunanları bu çemberden çıkarmaya çalışacağım" dedi:

"Yaşam koşullarını iyileştirecek; istihdamı artıracak yatırımları teşvik edecek; asayiş ve güvenliği sağlamlaştıracak yolları açmayı hedefliyoruz. YDP hükümetini zor günler bekliyor ancak canla başla çalışacağımızdan kimsenin şüphesi olmaması gerekir."

YDP lideri Kiryakos Miçotakis'e ilk tebrik mesajının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından iletildiği açıklandı.

Çipras: İktidar değişikliği demokrasinin özüdür

Yunanistan'daki genel seçimleri kaybeden Başbakan ve radikal sol SYRIZA partisinin lideri Aleksis Çipras, görevi teslim edeceği Miçotakis'i tebrik ettiğini duyurdu:

"Vatandaşların oylarıyla yapılan iktidar değişiklikleri demokrasinin özüdür."

Çipras, YDP hükümetinin" intikamcı bir siyaset izlememesi" gerektiğini söyledi ve ekledi:

"SYRIZA güçlü bir ana muhalefet partisi olacak. 2015'te iktidara başımız dik geldik; 2019'da başımız dik ayrılıyoruz."

Çipras, başbakanlık devir teslim töreninin Pazartesi günü düzenleneceğini belirtti.

Bu seçimlerin mutlak galibi Kiryakos Miçotakis'in aynı gün kabinesini kurması ve ilk bakanlar kurulunu Salı günü toplaması bekleniyor.

Kiryakos Miçotakis kimdir?

Bu seçimleri kazanan YDP lideri Kiryakos Miçotakis, siyasi bir aileden geliyor.

1968'de Atina'da doğan Mitsotakis, Harvard Üniversitesi Sosyal Bilimler fakültesi mezunu.

2004'te ilk kez YDP'den milletvekili seçildi. 2016'da da partisinin lideri seçildi.

Kiryakos Miçotakis, 1989-92 yılları arasında Başbakanlık yapan Konstantin Miçotakis'in oğlu, eski Yunanistan Dışişleri Bakanı Dora Bakoyanni'nin de kardeşi, son yerel seçimlerde büyük bir oy çoğunluğu ile Atina Belediye Başkanı seçilen Kostas Bakoyanni'nin de dayısı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI