radyobir
radyobir

Senato'da çoğunluk 1 oyla Demokratlara geçti

ABD'de 3 Kasım'daki başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden'ın reform programı açısından kritik önem taşıyan Georgia eyaletindeki senatörlük seçimleri tamamlandı ve gelen ilk sonuçlara göre, Senato'da çoğunluk bir oyla Demokratlara geçti.

07 Ocak 2021 07:00 | Güncelleme :07 Ocak 2021 08:19 | Kategori: Dünya

ABD medyasına göre, Demokrat Parti'nin adayı Raphael Warnock eyaletin Cumhuriyetçi Senatörü Kelly Loeffler'e; Demokrat Parti adayı Jon Ossof da Cumhuriyetçi Senatör David Perdue'ye karşı seçimi kazandı.

Bu sonucun kesinleşmesi halinde, Warnock, Georgia eyaletinin ilk, ABD'nin de 11'inci siyah senatörü olacak.



Warnock, zaferini ilan ettiği konuşmada, annesi Varlene'in ergenliğinde tarım işçisi olarak çalıştığını anlatarak, "Önceki gün, eskiden başkasına ait pamukları toplamak için kullandığı 82 yıllık elleriyle bu kez oyunu kullandı ve en küçük oğlunu ABD senatörlüğüne taşıdı. Çünkü burası Amerika" dedi.

Stacey Abrams: ABD'de Joe Biden'ın seçim zaferinin arkasındaki isim

Her eyaletin ikişer temsilcisinin bulunduğu 100 üyeli Senato'da şu anda Cumhuriyetçi Parti'nin 50 sandalyesi bulunuyor. Demokrat Parti'nin sandalye sayısı 46 ancak yasama süreçlerinde bu partiyle birlikte hareket eden iki bağımsız Senatör de eklendiğinde bu sayı 48'e yükseliyor.

Warnock ve Ossoff'un seçim zaferiyle Demokratların sandalye sayısı 50'ye ulaşıyor. Böylece her iki parti de Senato'da eşit sandalye sayısına sahip oluyor.

iğer seçimi de Demokratların kazanması halinde her iki parti 50 ile eşit üyeye sahip olmuş olacak. Bu durumda, anayasaya göre aynı zamanda Senato'nun da başkanı olan Başkan Yardımcısı seçilen Kamala Harris oylamalarda eşitliği bozan oyu kullanacak.

Bu kritik seçimle ilgili merak edilenleri derledik:



Demokrat adaylar Raphael Warnock (solda) ve Jon Ossoff

Georgia'da neden seçim şimdi yapıldı?

Georgia halkı, 3 Kasım'da yalnızca başkan ve başkan yardımcısını değil, eyaleti temsil eden iki senatörün belirlenmesi için de sandık başına gitti.

Eyalet kanunlarına göre, bir adayın seçimi kazanabilmesi için oyların en az yüzde 50'sini alması gerekiyor. Kasım'daki seçimlerde bağımsız adayların da yarışması nedeniyle hiçbir aday yüzde 50'yi geçmeyi başaramadı.

Bu nedenle de seçim 5 Ocak'ta en çok oyu alan iki adayın yarışacağı ikinci tura kaldı.

Kimler aday?

Seçimlere kadar eyaletin her iki temsilcisi de Cumhuriyetçi Parti'ye aitti. İki senatör yeniden aday ve Demokrat adaylara karşı koltuklarını korumayı hedefliyordu.

Bu koltuklardan birisi için 70 yaşındaki Cumhuriyetçi Senatör David Perdue, 33 yaşındaki Demokrat aday Jon Ossoff'a karşı; diğeri için de 50 yaşındaki Cumhuriyetçi Senatör Kelly Loeffler, 51 yaşındaki din adamı Raphael Wanock'a karşı mücadele etti.

Cumhuriyetçi aday Perdue, 2015 yılından bu yana Georgia'yı Kongre'de temsil ediyordu. Reebok şirketinin eski CEO'su olan Senatör, parti içerisinde Donald Trump'a erken dönemlerinde destek veren isimler arasında yer alıyor. Perdue, halen Trump'ın en önemli destekçilerinden biri olmayı sürdürüyor. Son dönemde ise faaliyet alanları Senato'da üyesi olduğu komitelerle kesişen bazı şirketlerin hisselerine yatırım yapmasıyla tartışma yarattı. Perdue, usulsüz işlem yaptığı iddialarını reddediyor.

Demokrat rakibi Ossof ise seçim kampanyasına siyahların hak mücadelesinin en önemli kanaat önderlerinden biri olan ve 2020 yazında yaşamını yitiren John Lewis'in desteğini alarak başladı. Belgesel filmler yapan Insight TWI adındaki yapım şirketinin başına geçmeden önce, beş yıl boyunca Atlanta şehrinden Temsilciler Meclisi üyeliği yapan Demokrat Hank Johnson'ın ekibinde görev yaptı. Film yapımcılığı alanındaki deneyimini seçim kampanyasına da taşıdı ve Snapchat, TikTok gibi sosyal medya platformlarını aktif bir şekilde kullandı.



Cumhuriyetçi Senatörler Kelly Loeffler (solda) ve David Perdue

Diğer Cumhuriyetçi aday Loeffler ise siyasi arenada nispeten yeni bir isim. Aralık 2019'da Georgia'nın eski senatörünün istifa etmesinin ardından eyalet Valisi Brian Kemp tarafından senatörlüğe atandı. Senato'nun en zengin isimlerinden biri olan Loeffler, kadın basketbol ligi takımlarından Atlanta Dream'in de sahiplerinden birisi. ABD'de ırkçılık karşıtı Siyahların Hayatı Değerlidir hareketine karşı olduğunu açıkladığı için basketbolcuların tepkisini çekti ve takımdaki hisselerini satma çağrılarına maruz kaldı.

Demokrat rakibi Warnock siyahların eşit haklar mücadelesinin en önemli isimlerinden Martin Luther King Jr'ın da görev yaptığı Atlanta'daki Ebenezer Baptist Kilisesi'nde pastör. Demokrat Parti siyasetinin yükselen isimlerinden Stacey Abrams ile birlikte seçmen haklarıyla ilgili Yeni Georgia Projesi'ni başlattı. Bu oluşum hakkında eyalette ikamet etmeyenlere oy pusulası gönderdikleri iddiasıyla soruşturma açılmış durumda.

Georgia'daki bu seçimler neden kritik öneme sahip?

ABD Kongresi'nin üst kanadı Senato, 2014 yılından bu yana Cumhuriyetçi Parti tarafından kontrol ediliyor.

Senato, yeni yasal düzenlemelerin geçmesi, kabine üyelerinin onaylanması ve Yüksek Mahkeme yargıçlarının atanması gibi bir dizi konuda kilit rol oynuyor.

Demokratlar, seçim sonuçlarının kesinleşmesiyle birlikte Georgia'daki her iki sandalyeyi kazanarak Senato'nun kontrolünü de fiilen ele geçirmiş olacak.

Zira bu senaryoda, her iki partinin de sandalye sayısı 50'ye ulaşıyor. Bir senatörün herhangi bir oylama sırasında birlikte hareket ettiği partinin görüşünün dışında oy kullanması çok nadir görülen bir durum.

Her iki partinin de 50'şer sandalyeye sahip olduğu ve oylamada da bu eşitliğin korunmadığı durumlarda, belirleyici oy, anayasaya göre Senato'nun da başkanı olan Başkan Yardımcısı Harris'e ait olacak.

Georgia'da kampanya dönemi nasıl geçti?

Her dört aday da çok ciddi miktarda bağış toplamayı başardı. Ancak Demokrat adaylar bağışlar konusunda rekor düzeylere ulaştı.

Loeffler-Warnock arasındaki yarış, kısmen daha heyecanlı ve tartışmalı olmasından dolayı medyada daha fazla yer buldu.

Loeffler, rakibini Marksizm'i savunan ve polisin finansal kaynaklarının kesilmesini isteyen "radikal bir liberal" olmakla suçladı.

Gerek koronavirüs salgınıyla mücadele, gerekse de sağlık hizmetleri konularında oldukça merkeze yakın fikirler savunan Warnock, Martin Luther King Jr ile bağlarından dolayı özellikle Afrika kökenli Amerikalı seçmenler arasında çok iyi bilinen bir isim. Georgia'da siyah seçmenlerin oranı diğer eyaletlerin ortalamasından fazla.

2019 yılı verilerine göre, eyalet seçmenlerinin yüzde 52'sini Güney Amerika kökenli olmayan beyazlar, yüzde 32'sini de siyahlar oluşturuyor.

Pew Araştırma Merkezi'ne göre, Georgia nüfusunda son 20 yıldır görülen yaklaşık 1,9 milyonluk artışın yarısı siyah nüfusu kapsıyor. 2019 itibarıyla eyaletteki siyah seçmen sayısı 2,5 milyona ulaşmış durumda.

Biden-Harris ikilisi, 30 yıl sonra bu eyalette başkanlık seçimini kazanan ilk Demokrat aday oldu.

Başkan Donald Trump, dün akşam Cumhuriyetçi adaylara destek vermek için Georgia'da mitingler düzenledi.

Biden da Demokrat adaylara destek verdiği bazı seçim etkinliklerine katılırken, Harris de önceki gün bu eyaleti ziyaret ederek kampanyada bizzat yer aldı.

Biden, bu eyalette başkanlık seçimlerini kazanmıştı. Bunda özellikle Afrika kökenli seçmenleri sandığa götürmeyi amaçlayan yoğun kampanyalar önemli rol oynadı.

Georgia'da Demokratlar Senato seçimlerini çok uzun bir zamandır kazanamıyordu. Seçim öncesi yapılan yorumlarda Demokratların Senato koltuklarını kazanma ihtimali oldukça zor görülüyordu.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI