radyobir
radyobir

Senatör Manchin'den sürpriz uzlaşma açıklaması

Demokrat Senatör Joe Manchin Senato'daki Demokratlar'ın lideri Chuck Schumer'le ulusal borç, enerji teknolojilerine yatırım, iklim ve reçeteli ilaçların malieyetinin azaltılmasına yönelik tasarı konusunda uzlaştıklarını açıkladı.

28 Temmuz 2022 07:04 | Güncelleme :28 Temmuz 2022 08:07 | Kategori: ABD

Uzlaşmayı beklenmedik bir şekilde duyuran Senatör Manchin’in yaptığı basın açıklamasında anlaşmaya ilişkin çok fazla ayrıntı yer almadı. Reçeteli ilaçların fiyatlarının düşürülmesi ve temiz enerjiye yatırım yapılmasına yönelik tasarıya ilişkin müzakerelerden sonuç çıkmamıştı.

Demokrat Başkan Joe Biden’ın politika hedefleri önünde engel teşkil eden ve Kongre’deki en muhafazakar Demokratlardan biri olan Senatör Joe Manchin, yasa tasarısının reçeteli ilaçların maliyetini de kapsaması gerektiğini söyleyerek tasarıya destek vermekten kaçınmıştı.

Manchin, son dönemde yaptığı açıklamalardan birinde, şu aşamada sağlık maliyetlerini kapsayan kapsamı dar bir pakete sıcak bakabileceğini, Kongre Eylül ayında tatilden döndüğü zaman da çevre ve vergi konularında daha kapsamlı bir uzlaşmayı değerlendirebileceğini belirtmişti. Ancak Demokratlar bu teklife şüpheyle yaklaşmıştı.

Demokrat Senatör Manchin’in fikir değiştirerek daha kapsamlı paketi neden kabul ettiği belirsiz.

İklim girişimleri ve sağlık sigortası için kaynak

Joe Manchin ve Chuck Schumer yaptıkları açıklamada, varılan uzlaşmanın 10 yıl içinde 739 milyar dolarlık gelir getireceğini söyledi.

Bu kapsamda enerji, iklim girişimlerine 369 milyar dolar ve sağlık sigortası satın alanlar için federal ödeneklerin süresini uzatmak üzere 64 milyar dolar kaynak harcanacağı belirtildi.

Manchin Aralık ayında 3,5 trilyon dolarlık sosyal güvenlik ve çevre tasarısına karşı çıkmıştı. Tasarı Demokrat Başkan Biden’ın iç siyasette en önemli önceliklerinden biriydi.

Üzerinde uzlaşma sağlanan yeni anlaşma ülkenin vergi yapısını düzenleyecek ve sağlık sigortası maliyetini düşürecek adımlar içeriyor.

Senatör Manchin, "Demokrat çalışma arkadaşlarımın teklif ettiği tasarı konusunda tüm taraflardan katkı almak için titiz şekilde çalıştım ve enflasyona yol açan politikaları kaldıracak bir yol bulunması için Cumhuriyetçi arkadaşlarımın da görüşlerini dinledim” ifadelerini kullandı.

Tasarının kabul edilmesi, göreve ilk başladığında talep ettiği halinden daha az kapsamlı olsa da, Başkan Biden’ın yasama gündemi açısından önemli bir gelişme olacak.

Senato Çoğunluk lideri Chuck Schumer, tasarının Senato gündemine gelecek hafta alınacağını belirtti. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI