radyobir
radyobir

Sıcak yaz günlerinde nasıl beslenmeli?

Sabri Ülker Vakfı, sıcak yaz günlerinde sağlık sorunlarıyla karşılaşmamak için beslenme ve sıvı tüketiminin önemine dikkat çekiyor.

07 Ağustos 2017 11:44 | Kategori: Sağlık

Bu yaz, tüm Türkiye’de çok sıcak geçiyor. Termometreler bazı illerde 40 dereceyi gösterirken bu yüksek sıcaklık değerleri sağlığımızı da yakından ilgilendiriyor. Sıcak havalar, beslenme ve uyku düzenimize kadar birçok alışkanlığımızı etkilerken; bebek ve çocuklar, yaşlılar, şeker ve yüksek tansiyon gibi kronik hastalığı olan bireyler ile hamileler yüksek risk grubunu oluşturuyor. Sabri Ülker Vakfı, sıcak günlerde sağlığını korumak isteyenler için beslenmeye yönelik ipuçlarını paylaşıyor.

Sıcak havalar, iştahı olumsuz etkileyerek daha az yemeğe neden olabiliyor. Böyle bir durumda açlık hissetmeseniz bile ihtiyacınız olan enerji ve besin öğelerini mutlaka sağlamanız gerekir.

Besinleri kızartmak yerine, ızgara, haşlama veya fırında pişirin

Sıcak günlerde öğünlerinizde besleyici değeri yüksek ve sindirimi kolay olan besinleri tercih edebilirsiniz. Sebze ve meyveler ile fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumları, süt veya peynir, yoğurt, cacık gibi süt ürünlerini tüketebilirsiniz. Sebze veya etleri kızartmak yerine yerine ızgara, haşlama veya fırında pişirebilirsiniz. Zeytinyağlı yemekler ile peynirli, et, tavuk, balık veya tahıllı salatalara da yer verebilirsiniz.

Kendinizi iştahsız hissediyorsanız fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler, tam tahıllı bisküvi ve krakerleri ayran, yoğurt veya peynirle tüketebilir ya da porsiyonlarınızı küçültüp öğün sıklığınızı artırabilirsiniz. Tatlı yemek istiyorsanız midenizi yoracak ve size ağır gelecek şerbetli tatlılar yerine dondurma veya meyve tatlılarını tercih edebilirsiniz.

Mineral düzeyinizi dengelemek çok önemli

Her şeyden önce en önemlisi günde mutlaka en az 2 litre su tüketilmesidir. Sıcak havalarda terleme arttığı için vücut normalden daha fazla su ve mineral kaybeder. Özellikle su içeriği yüksek besinleri tüketmek, sıvı ihtiyacınızı karşılamaya destek olmanın yanı sıra vücudun ihtiyaç duyduğu besin öğelerini de yeterli düzeyde almaya yardımcı olur. Kiraz, karpuz, kavun, şeftali, salatalık gibi su içeriği yüksek sebze ve meyveleri günde 5 porsiyon kadar tüketebilirsiniz. Ayran, kefir, maden suyu, taze sıkılmış meyve suları da sıvı ve mineral alımını desteklemeye yardımcı olur.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI