radyobir
radyobir

Şili Cumhurbaşkanı Boriç'ten Bolivya'ya göçmen eleştirisi

Şili Cumhurbaşkanı Gabriel Boriç, düzensiz göçmenlerin sınır dışı edilmesi hususunda komşu ülke Bolivya ile sorun yaşadıklarını bildirdi.

16 Mart 2023 06:05 | Güncelleme :16 Mart 2023 08:07 | Kategori: Latin Amerika

Sınır kasabası Colchane'ye ziyarette bulunan Boriç, buradaki açıklamasında, Bolivya ile göç krizinin çözümü için adım atacaklarını belirterek, "Onlarla (Bolivya) 1978'den bu yana diplomatik bir ilişkimiz yok, Bolivya ile yeniden görüşülmesi için yeni dışişleri bakanına talimat verdim." ifadesini kullandı.

Ülkeye yasa dışı yollardan giren göçmenlerin sınır dışı edilmesi konusunda Bolivya'nın engellemeler çıkardığını savunan Boriç, Bolivya ile bu sorunun konuşulması gerektiğini söyledi.

Boriç, hükümetin öncelikli konularından birinin göç krizini çözmek olduğunu vurgulayarak, "Bunu çözmek zorundayız, farklı cephelerde çalışmalıyız. Suç işleyenlerin sınır dışı edilmesini kolaylaştırmak için önlemleri almalıyız. Aynı zamanda sınır dışı edilen vatandaşlarını kabul etmeleri için Bolivya ve Venezuela ile yoğun diplomatik çaba geliştirmeliyiz." dedi.

İçişleri Bakanı Carolina Toha da sınır dışı edilmeyi bekleyen 21 bini aşkın düzensiz göçmen olduğunu kaydederek, yasal süreçlerin hızlandırılmasını talep etti.

Şili, 27 Şubat'tan itibaren yasa dışı yollardan ülkeye girişlerin önüne geçmek amacıyla kritik sınır noktalarında silahlı kuvvetlerin konuşlandırdığını duyurmuştu.

Latin Amerika ülkeleri içinde en çok göç alan ülkelerden biri olan Şili, düzensiz göç kriziyle boğuşuyor.

Şili'de nüfusun yüzde 7'sine denk gelen 1,4 milyon civarında göçmenin yaşadığı kaydedildi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI