radyobir
radyobir

SİNAN Operası ile yeniden sahnede

Geçtiğimiz sene AKM'nin açılışı ile dünya prömiyerini gerçekleştiren "SİNAN" Operası, sanatseverler ile tekrar buluşuyor. Eser, Beyoğlu Kültür Festivali kapsamında, 29 Mayıs'da AKM – Türk Telekom Opera Salonu'nda sahnelenecek.

24 Mayıs 2022 05:00 | Kategori: Opera ve Bale

Eserde; Sultan Süleyman döneminin heybetli mimarı, tarihimizin gurur kaynaklarından biri olan Mimar Sinan’ın eserleri olan, Mihrimah Sultan ve Süleymaniye Camilerinin yapımı boyunca yaşanan olayları ve Osmanlı’nın en ihtişamlı zamanlarının opera sahnesine yansıması görülüyor. Sinan’ın ustalık eseri olarak kabul edilen Süleymaniye inşasının 7 sene sürmesi ve devlet içinde bu konu üzerinden Sinan’a karşı  cephe oluşturulması, İran seferi ve Süleymaniye Camii’nin  güneş gibi doğması, görkemli sahnelerle aktarılıyor.



 "Sinan” Operasının librettosunu; Halit Refiğ’in "Koca Sinan” adlı eserinden yola çıkarak Bertan Rona kaleme aldı. Eserin müziği ise ülkemizin önde gelen bestecilerinden Hasan Uçarsu’ya ait. Eserde İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrasını Şef Zdravko Lazarov yönetiyor. 



Eserin rejisörü  Vincenzo Grisostomi Travaglini, sanat danışmanı ise Ravivaddhana Monipong Sisowath. Dekor tasarımı Zeki Sarayoğlu’na, kostüm tasarımı  Serdar Başbuğ’a, ışık tasarımı ise Giovanni Pirandello’ya ait. Koro şefliğini  Volkan Akkoç üstleniyor.



Temsilde rollerin dağılımı ise şöyle; Mimar Sinan: Ali Murat Erengül, Sultan Süleyman: Suat Arıkan, Hürrem Sultan: Nesrin Gönüldağ, Mihrimah Sultan: Hale Soner Kekeç, Rüstem Paşa:Kevork Tavityan, Ebussuud Efendi: Göktuğ Alpaşar, Ayas Paşa ve Sinan’ın Kalfası: Berk Dalkılıç



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI