radyobir
radyobir

Sivillerin tahliyesinde can kayıpları var

New York Times'ın haberine göre Rus güçler Kiev yakınlarında kenti terketmek isteyen sivillerin üzerine ateş açtı. Bir kadın ve iki çocuğu yaşamını yitirdi. Mariupol kentinde de yetkililer Rus topçu ateşi nedeniyle sivillerin kenti terk edemediğini belirtti. Sivillerin tahliyeleri durduruldu

07 Mart 2022 09:14 | Kategori: Avrupa

Ukrayna Başbakan Yardımcısı Iryna Vereshchuk, Rus bombardımanı nedeniyle sivillerin tahliyesi için insani koridoru Pazar günü de açamadıklarını belirtti.

Putin'den Macron'a: "Ya Silahla ya Müzakereyle" 

Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'la 1 saat 45 dakika süren görüşmede, "Silahla ya da müzakerelerle hedeflerime ulaşacağım "dedi.

VOA Türkçe'nin Elysee kaynaklarından edindiği bilgilere göre, Fransa Cumhurbaşkanı görüşmede Putin'den, sivil nükleer yapılara saldırılmaması ve bu konuda, uluslararası hukuk kurallarına saygı duyulmasını istedi. Vladimir Putin Emmanuel Macron'a Çernobil de dahil olmak üzere Ukrayna nükleer santrallerine saldırma "niyetinin" olmadığına dair güvence verdi.

Macron, Putin'den uluslararası insani hukuk kurallarına tümüyle saygı duyulması gerektiğini ve savaştan kaçan sivillerin ülkeyi terketmesi için insani yardım geçiş koridorunun güvenliğini sağlaması gerektiğini söyledi. Putin, Rusya'nın buna saygı duyduğunu söyledi ve Rus ordusunun sivilleri hedef aldığı iddialarını yalanladı. Rusya Cumhurbaşkanı, "kuşatılmış şehirlerdeki nüfusun dışarı çıkmasına izin verip vermeme sorumluluğunun Ukraynalılara ait olduğunu" açıkladı.Son olarak, Macron'un "bir an evvel çatışmalara son vermesi ve müzakere masasına ağırlık vermesi" çağrısına ise Putin'in yanıtı sert oldu. Elysee kaynaklarından edinilen bilgilere göre, görüşmede son derece kararlı bir tutum izleyen Putin, Ukrayna'nın "nötr hale getirilmesi, yani ordusunun dağılması, NATO'ya kesinlikle üye olmayacağının taahhüt edilmesi ve Kırım ve Donbass bölgelerinin bağımsızlığını tanınması" şartlarını yineledi. Putin, Macron'a, "Hedeflerime mutlaka ulaşacağım, ya savaş ya da müzakere yoluyla" dedi.

"Rus Petrolüne İthalat Yasağını Görüşüyoruz”

Amerika Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, ülkesinin Rus güçler tarafından sivillere yönelik kasıtlı saldırılar düzenlendiğine dair inandırıcı haberler gördüğünü belirtti ve aynı zamanda Rus petrolüne ithalat yasağının tartışılmakta olduğunun mesajını verdi.

Blinken bu açıklamalarını CNN televizyonuna yaptı.

Amerika Dışişleri Bakanı, Washington’un sivillere yönelik saldırı haberlerini belgelediğini ve ilgili organizasyonların savaş suçu işlenip işlenmediğini belirlemek için bunların araştırabilmesini sağlayacaklarını söyledi.

Blinken, Amerika’nın Avrupalı ortaklarıyla Rus petrolüne ithalat yasağı getirme olasılığını görüşmekte olduğunu belirtti.

Blinken, Ukrayna’daki gelişmeleri görüşmek için 3 Mart’tan bu yana Avrupa’da.

7 Mart’ta Washington’a dönmesi bekleniyordu ancak son dakikada programına yeni bir görüşme eklendi.

Blinken’ın Salı günü Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la görüşeceği açıklandı.

"Ukrayna’da Sağlık Tesislerine Saldırılar Oldu”

Dünya Sağlık Örgütü Ukrayna’nın bazı sağlık tesislerine saldırılar düzenlendiğini belirtti. Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus sağlık tesislerine saldırının uluslararası hukukun ihlali olduğunu söylerken Ukrayna’da sivil bölgelere yönelik saldırıların arttığı belirtiliyor.

Ghebreyesus, sağlık tesislerine saldırılarda can kayıpları ve yaralanmalar olduğunu da kaydetti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI