radyobir
radyobir

Soçi görüşmesi başladı!..

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'nun Soçi'deki görüşmesi başladı.

14 Mayıs 2019 17:54 | Kategori: Dünya

Rusya'yı ilk kez ziyaret eden Pompeo'yla görüşmesinin başında konuşan Lavrov, Rusya ve ABD için yeni, yapıcı birlikte çalışma sürecine başlamanın zamanı geldiğini belirtti.
İki ülke arasındaki ilişkilerde çok fazla şüphe unsuru olduğuna dikkat çeken Lavrov, yapıcı diyalog kurulmasını umduklarını ifade etti.

"Hem derhal önlem alınmasını hem de uzun vadeli sistematik çözümler bulunmasını gerektiren birçok sorunumuz var. Stratejik güvenliği sağlama alanındaki durum, terörle mücadelede daha etkili çalışma ve dünyanın çeşitli bölgelerindeki önemli krizlere çözüm bulma bunlar arasında" diyen Lavrov, son dönemde ikili üst düzey görüşmelerin iyimserlik oluşturduğunu kaydetti.

Oluşan şüphe ve önyargıların her iki tarafın da çıkarına olmadığını söyleyen Lavrov, "Karşılıklı sertleşme, iki ülkenin güvenliğine yönelik riskleri artırıyor ve tüm uluslararası toplumda endişe yaratıyor" diye ekledi.

​'İŞBİRLİĞİ ALANLARI BULMAYI UMUYORUM'

Pompeo da, Rusya ve ABD'nin ilişkilerini düzeltmesini ve işbirliği alanları bulmasını umduğunu söyledi.

Her ülkenin çıkarlarını korumak istediğini ancak terörle mücadele de dahil olmak üzere karşılıklı fayda sağlayacak işbirliği alanları olduğunu kaydeden Pompeo, "Rusya'nın Kırım'ı 2014'te 'ilhak etmesinden', Rusya'nın 2016'daki ABD başkanlık seçimlerine 'müdahalesinden' ve ABD'nin Rusya'ya yaptırımları nedeniyle zarar gören ilişkilerin gelişmesinin sadece iki ülke için değil, tüm dünya için iyi olur" ifadelerini kullandı.

'PUTİN, POMPEO'YLA SİLAHLANMA KONTROLÜ, İRAN VE SURİYE'Yİ KONUŞACAK'

Bu arada basın mensuplarıyla bir araya gelen Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Pompeo'yla silahlanma kontrolü, İran ve Suriye meselelerini konuşacağını belirtti.

'PUTİN'İN SİLAH TESİSLERİNİ ZİYARETİ ABD'YE MESAJ DEĞİL'

Peskov'a Putin'in Pompeo'yla görüşmeden önce Rusya tarafından geliştirilen yeni silahları inceleyecek olmasının ABD'ye mesaj niteliğinde olup olmadığı soruldu.
Putin'in yılda iki kere askeri sanayii kompleksinin meseleleriyle ilgilendiğini ve buradaki amacın askeri sanayii kompleksini geliştirmek olduğunu kaydeden Peskov, Rus liderin ülkenin güneyindeki Ahtubinsk'te yer alan tesislere rutin bir ziyaret gerçekleştirdiğini, komplo teorisi üretmenin anlamsız olduğunu vurguladı.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI