radyobir
radyobir

Sokak hayvanlarıyla ilgili kanun teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, sahipsiz sokak hayvanlarına zarar verenlere yönelik 4 aydan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilmesi için kanun teklifi verdi. Tanal, sahipli veya sahipsiz hayvanlar arasındaki eşitsizliğin giderilmesini talep ediyor.

06 Haziran 2018 06:12 | Kategori:

Hükümetin dönem dönem gündeme getirdiği ancak bir türlü ilerleme sağlanamayan sokak hayvanlarına şiddet konusunda CHP'den yeni bir adım geldi. CHP'li Tanal'ın verdiği kanun teklifinde sokak hayvanlarına yönelik şiddete 4 aydan 3 yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

Tanal'ın değiştirilmesini istediği 5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu'nda 'Mala zarar verme' başlıklı 151. maddede sahipli hayvanlara zarar verenlere cezai işlem uygulanacağı yazıyor ancak sahipsiz sokak hayvanlarına zarar verene cezai işleme dair herhangi bir ifade yer almıyor. Sahipsiz sokak hayvanlarına zarar verenlere de ceza verilmesini isteyen Tanal, şu ifadeleri kullandı:
"Kanuna göre sahiplenilmiş hayvanlara zarar verildiğinde bir cezası var. Fakat sokakta sahipsiz birçok hayvan var ve onların sahipsiz olmaları kendi suçları değil. Asıl, sahipsiz olan sokak hayvanları konusunda bir hassasiyet oluşması gerekiyor. Sahipsiz hayvanların sahipli hayvanlardan bir farkı yoktur ve onlara da zarar vermek cezai işlemle sonuçlanmalıdır. Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğar ve aynı var olma hakkına sahiptirler. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Hiçbir hayvana kötü davranılma acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bunlar Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesinde yer alır. Bizim de kanunlarımızda da hayvanlarda hak eşitliği sağlanmalıdır. Bu ülkenin taşına toprağına adalet sinene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi söylemiştik. Sokak hayvanları için de adalet istiyoruz. Sahipli ve sahipsiz sokak hayvanları arasındaki eşitsizlik giderilmeli. Bu eşitsizlik onları daha da sahipsiz yapıyor."

Meclis'te görüşülecek olan kanun teklifinden nasıl bir sonuç çıkacağı hayvanseverler tarafından merak ediliyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI