radyobir
radyobir

Somali'ye düşen meteorda, iki yeni mineral bulundu

Kanadalı bilim insanları, Somali'de bulunan 15 tonluk meteorda, daha önce Dünya'da rastlanmayan iki yeni minerali tespit etti.

30 Kasım 2022 05:17 | Kategori: Afrika

Kanada’nın Alberta Üniversitesi’nden bilim insanları, Somali meteorunun araştırmaları için Kanada’ya gönderilen 70 gramlık parçasının analizi sırasında iki yeni minerali tespit etti. Üçüncü mineralin de bulunabileceği ifade edildi.

Yeni minerallere Elaliit ve Elkinstantonit adları verildi. İlkinin adı, Somali’de meteorun bulunduğu El-Ali şehrinden, ikincisi de gezegenbilimci Lindy Elkins-Tanton’dan aldı.

Meteorun geleceği belirsiz kalıyor. Alberta Üniversitesi’nden bilim insanları, meteorun Somali’den Çin’e taşındığını ve potansiyel satışı arayışının başlattığını anlattı.
Numunelerin bilimsel amaçlar için alınabilir olup olmayacağı henüz belli değil.

Somali’de 2020’de tespit edilen ve El-Ali adı verilen meteor, dünyanın en büyük meteorlar listesinde dokuzuncu sırada yer alıyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI