radyobir
radyobir

SON DAKİKA!.. Sınıra sevkiyat başladı!..

Ankara'dan tanklar, tank kurtarıcılar ve Çankırı'dan tekerlekli araçlar ve iş makinaları, Şırnak Silopi'ye doğru intikale başladı. Milli Savunma Bakanı Işık sınıra tank sevkıyatıyla ilgili açıklama yaptı, "Her ihtimale hazırlıklı olmalıyız" dedi.

01 Kasım 2016 14:43 | Güncelleme :01 Kasım 2016 19:31 | Kategori: Terör

28’inci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı birliklerine ait unsurlar (Ankara’dan Tanklar, Tank Kurtarıcılar-Çankırı’dan tekerlekli araçlar ve iş makinaları) Ankara ve Çankırı’dan karayolu ile Şırnak Silopi’ye doğru intikale başladı.

BAKAN'DAN AÇIKLAMA

Milli Savunma Bakanı Işık, sınıra yapılan zırhlı araç sevkiyatına ilişkin, "Bölgemizde önemli gelişmeler var. Bir taraftan Türkiye'nin içerisinde çok ciddi bir terörle mücadele var, diğer yandan da sınırımızın hemen diğer tarafında önemli gelişmeler var. Bütün bu gelişmelere hazırlıklı olmak açısından yapılan bir çalışma bu. Türkiye her türlü ihtimale önceden hazırlık yapmak durumunda, bu hazırlıkların bir parçası" dedi. Bakan ışık özetle şöyle konuştu: "Irak ile temaslar devam ediyor. Türkiye'nin kırmızı çizgileri var o çizgiler aşılırsa Türkiye yapması gerekeni yapacaktır. Şu anda diyaloglarımız devam ediyor. Öyle bir durum söz konusu değil. Musul'un demografik yapısını değiştirecek gelişmeler Türkiye'nin kırmızı çizgisidir. Bu konular Irak ile ve koalisyonla görüşülüyor. Bu arada Türkiye tabii ki gereken hazırlığı yapıyor. Terör tehditlerine asla müsade etmeyeceğiz. Türkiye olarak her ihtimale hazırız.

Şİİ MİLİSLERİN MUSUL VE TELAFER'E GİRMESİ

Yabancı unsurların Musul'a girmesi ve işin içinden çıkılmaz bir duruma gelmesini istemiyoruz. İstikrarsızlığa Türkiye'nin seyirci kalmasını kimse beklemesin. Türkiye'nin hem bölgesel güvenliğini hem de tarihi bağı olan insanlar için hak kaybına uğramasına seyirci kalmayacağız. Irak'ın toprak bütünlüğüne yönelik bir adım değil. Musul operasyonunu fırsat bilerek yabancı unsurların terör örgütlerinin burada zemin kazanacak hiçbir gelişmeye Türkiye müsade etmeyecek. Bölgenin yabancısı olan ve çatışamları körükleyecek bir duruma müsade etmeyeceğiz. İnsanların kendi toprağını kendisinin savunması önemli. Musul'un DEAŞ'tan temizlenmesini istiyoruz. Türkiye gelişmeleri yakından takip ediyor.

KUZEY IRAK'TA GÜVENLİ BÖLGE

Bu konular muhataplarımızla görüşülüyor. Türkiye'nin kırmızı çizgilerinin korunmasını hedefliyoruz. Bu sevkiyat Genelkurmay Başkanımızın bir çalışması detaylarını paylaşamayız.

RUSYA HALEP'E GİRERSE...

Bizim baştan beri tavrımzı belli. Suriye küresel güçlerin çatışma alanı olamaz. Üzerinde ısrarla durmamız gereken Suriye'deki problemin barışçı yollarla çözümü. Türkiye olarak bunu yapıyoruz, yapmaya da devam edeceğiz. İsteğimiz bu işe barışçıl bir çözümün bulunması. Türkiye'nin çabası hep bu yönde oldu. Siviller bombalanarak ne elde edilecek? İnsani durum Halep'te kötüleşirse bu durumdan kimsenin çıkarı olmayacak. Buna Rusya'da dahil. Bu noktada Türkiye amaçlarının gerçekleşmesi için tüm paydaşlarıyla görüşüyor.

RAKKA OPERASYONU

Rakka'da yapılacak operasyon bir anda Rakka'da DEAŞ'ın temizlenmesi için topyekün bir harekat olmayacak. Öncelikle izolasyon yapılacak. NATO 
Savunma Bakanları toplantısında PYD ve YPG unsurlarının kullanılmaması şartıyla Türkiye'nin gereken desteğini vereceğini söyledik. Türkiye olarak bu bölgeden kaynaklanan terör tehdidine maruz kalan bir ülke olarak bunu mevkidaşlarımıza anlatıyoruz. Biz bunları ısrarla belirtmeye devam edeceğiz. ABD'yi bu noktada ısrarla cesaretlendiriyoruz. PYD ve YPG'ye mahkum değilsiniz diyoruz. Bu durum bölgede kalıcı barışın sağlanmasınada katkı sağlar.

MENBİÇ'TEKİ PYD UNSURLARI

Bu noktada uzun süre arzu ettiğimiz gelişmeler olmadı. Yakın zamanda bu konuda çalışmalar başladı. ABD'nin taahhütlerini yerine getirme noktasında birlikte çalışmak için zemin daha iyi. Menbiç kesinlikle boşaltılacak. PYD ve YPG güçleri orada barınmayacak.

SINIRA ASKERİ SEVKIYAT

İhtiyaç duyulan güç ihtiyaç duyulan noktalara kaydırılır. Şu anda en önemli önceliğimiz Türkiye’nin kırmızı çizgilerinin aşılamamasıdır.

BİR NEVİ GÖZDAĞI VERİLİYOR DENİLEBİLİR Mİ?

Bundan sonrası yorum olur. Irak’ın bölgesel yönetimin ve Türkiye’nin koalisyonun IŞİD'i defetmek için birlikte çalışması gerekir.

TERÖR OPERASYONLARI

Operasyonlar kesinlikle durmayacak. Kararlılıkla sürdürülecek. Mevsim şartlarının arazi şartlarının gereği olarak bu operasyonlar sürdürülecek.

TSK’NIN PİLOT İHTİYACI

Acil ihtiyacımızdan biraz daha fazla pilotumuz var. Standardın bir hayli altındayız. Ancak acil ihtiyaç durumları için bir sorun yok şu anda. Pilot açığını kapatmak için tedbir alıyoruz. Sürekli bu konudaki eksiğimizi kapatmak için çalışıyoruz. Sivil üniversitelerden mühendis olarak mezun olan bir genç TSK’da pilot olmak için başvurabilecek. 

ANKARA’YA İHA MERKEZİ

İHA’ların bir merkezi komuta kontrol merkezinin kurulması ve Türkiye’nin neresinde uçarsa uçsun merkeze görüntü göndermesi ve güçlü bir merkez kurulması için bir karar aldık. Merkez Ankara’da olacak. Çok önemli kararları savunma sanayi icra komitesinde aldık. F-35’lerden ilk olarak 6 tane sipariş verdik. 24 tane F-35 siparişi ile ilgili Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nı görevlendirdik.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI