radyobir
radyobir

Son KGB ajanından şok itiraflar

Alman Albrecht Dittrich yani Barksy'nin hikayesi oldukça ilginç. Oldukça zeki bir kimyager olan Barksy'e o zamanlar kimya ile uğraşmak yeterli gelmiyormuş; başkalarından farklı olmak onun için her zaman önemli olmuş.

06 Haziran 2015 08:00 | Kategori: Dünya

1970’te KGB ona casusluk teklifiyle geldiği zaman bu tabii ki onu büyülemiş. Bir casus olarak Batı’ya gidip çalışacak olmak ona hayatı boyunca istediği farklı olma hissini garantilemiş. "Dünyayı gezecektim ve kanunlara uymam gerekmeyecekti, daha ne olsun?” diye açıklıyor bugün o günkü hislerini Barksy.

Aslında casus olduğu ortaya çıkmadan da devam edebilirmiş hayatına Barksy. Fakat 1992’de Vasili Mitrokhin isimli bir KGB arşivcisi Londra’ya gidip binlerce KGB casusunun kimliklerini açıklayınca, Barksy de FBI arananlar listesine girmiş. Her ne kadar bir Doğu Almanya casususun varlığı Washington’ı sarsmamış olsa da, FBI sonraki üç sene boyunca Barksy’nin yaşadığı eve dinleyiciler yerleştirerek, onu uzaktan gözetleyerek, hatta yanındaki evi tutup görevlendirdiği Joe Reilly’nin onunla yakınlaşmasını isteyerek onu gözetlemiş.  

Onu elen veren şey ise eşiyle tartışırken ona casus olduğunu söylemesi olmuş. Bunun hemen ardından yakalanan Barksy, Reilly’e KGB ile ilgili bildiği her şeyi anlatmış. Hem işbirliği sebebiyle hem de Barksy’nin dışarda hapishanede olacağından daha fazla faydalı olacağını düşünen Reilly bir hafta sonra Barksy’i salıvermiş.  Bugün eski casus ile casus avcısının arasında güzel bir arkadaşlık bile var; ikili zaman zaman golf oynuyor.  

Bugün Barksy eşi ve çocuğuyla birlikte mutlu bir hayat sürüyor. O günler kendisine sorulduğundaysa iki kimlikli hayatından ve çok fazla yalan söylemekten pişman olduğunu anlatıyor. 

Barksy ayrıca casusluk döneminin başlarında, Almanya’daki eşi ve çocuğunu bıraktıktan sonra 1986’da Penolope adında Jamaikalı bir kadınla evlenmiş.  

Bu evlilikten bir de kızları olmuş ikilinin. Yani iki kimlikli bu adamın aslına bakarsanız üç tane ailesi var.  

Barksy yakın zaman önce evlerinin yanındaki kiliseye de düzenli olarak gitmeye başlamış. Hatta yakın zaman önce kilisede yaptığı bir konuşmada önceki hayatından çok pişman olduğunu söyleyerek, "En iyi yalancılar en dürüst insanlardan çıkar.” demiş.

Barksy’nin Philadelphia’da yaşayan bir de oğlu var. Sık sık onu ziyarete gidiyor.  

Barksy bugün hala KGB için casusluk yaptığı dönemlerde sık sık bulunduğu yerlerden geçiyor. Örneğin bu fotoğraf, o dönemde haberleşme için mesaj kutusunu sürekli bıraktığı alandan geçerken çekilmiş.  



Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI