radyobir
radyobir

Soyadlarına isyan ettiler!..

Boyacıköy sakinleri, Soyadı Kanunu çıktığında köye gelen görevliler tarafından verilen anlamsız ve lügât dışı olduğunu ileri sürdükleri soyadlarına tepkili.

15 Eylül 2014 09:33 | Kategori: Yaşam

Soyadları konusunda tepkisini dile getiren Boyacıköy Mahallesi Güzelleştirme ve Koruma Derneği Başkanı Osman Gerçek, daha önce köy olan mahallelerinde bilinçli olarak kendi soyadını tercih edenlerin neredeyse olmadığını söyleyerek, "Bu soyadları, daha çok devletin görevlendirdiği nüfus memurlarınca takdir edilmiş. Bazen hakaret anlamı içeren soyadları olduğu gibi bazen de hiçbir anlamı olmayan soyadlar verilmiş. Günümüz Türkçesinde kullanılmayan ve hiçbir anlamı da olmayan bu soyadların devlet tarafından niçin ve neden verildiği ile ilgili yaptığımız araştırmalar sonucunda, bu soyadların anlamları ve hangi dilden kaynaklandığı ile ilgili 2010 yılında Türk Dil Kurumu Başkanlığı'na yazdığımız maille ilgili verilen açıklamada da maalesef tatminkâr bir cevaba ulaşamadık. Soyadı kanunuyla ilgili tarihi vesikalar ve olayın tanıkları çerçevesinde yaptığımız araştırmalarda, nüfus memurlarının ellerinde bulunan listelerden ve küçük kitapçıklardan insanlara sırayla soyadları verdikleri bilgisine ulaştık." dedi.
Mahalledeki özellikle alfabetik olarak 'T' harfi ile başlayan ve o günün nüfus memurlarınca istenmediği halde verildiği ileri sürülen soyadları şöyle; Tendik, Tensi, Tım, Tun, Tık, Teğrak, Tenik, Tergek, Tevhim, Tıkansak, Tıkık, Tıkız, Tıbtay, Tınç, Tırman, Tız, Tıdım, Tıgrık, Tıgıs, Tevkur, Tengiz, Tevis, Tiğriğ, Tilev, Yalçı, Dansak.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI