radyobir
radyobir

Sri Lanka'da eski Başkanın uzantısı Devlet Başkanı oldu

Ekonomik krizin neden olduğu halk ayaklanması yüzünden ülkeden kaçan Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın istifa ederken yetkilerini devrettiği Devlet Başkanı Vekili Ranil Wickremesinghe, Sri Lanka'nın yeni devlet başkanı oldu.

20 Temmuz 2022 10:52 | Kategori: Asya Pasifik

İflas bayrağını çekmiş Güney Asya ada ülkesinin meclisinde düzenlenen oylamada, halk ayaklanması çıkmasına neden olan ekonomik krizin sorumlusu 'Rajapaksa siyasi hanedanının adamı' yeni devlet başkanı seçildi.

Düzenlenen kitlesel protestolarda hem Devlet Başkanı Gotabaya Rajapaksa'nın hem de Başbakan Ranil Wickremesinghe'nin istifasını istenirken, halkın sarayını basması üzerine ülkeden kaçıp istifasını gönderen Rajapaksa'nın yetkilerini devrettiği Devlet Başkanı Vekili Ranil Wickremesinghe meclis aritmetiği sayesinde koltuğun yeni sahibi oldu.

Protestocuların nefret ettiği isimlerden olan 73 yaşındaki Ranil Wickremesinghe, 6 kez başbakanlık yapmış, ziyadesiyle yıpranmış ve halka umut sunmayan bir kişilik konumunda. Ancak 225 miletvekilli mecliste en büyük parti olan Rajapaksaların SLPP'sinin desteği, devlet başkanı seçilmesine yetti.

Gözlemcilerin protestoculara demir yumruk indirmesini beklediği Wickremesinghe, Devlet Başkanı Vekili sıfatıyla ilk iş ordu ve polise 'düzeni sağlamak için ne gerekiyorsa yapın' emrini vermişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI