radyobir
radyobir

Süper Ay bu gece görünecek

Space.com tarafından geçilen haberde, 2014 yılının üçüncü ve en son Süper Ay'ının bu gece gözlemleneceği belirtildi.

08 Eylül 2014 10:30 | Kategori:

Bir astronomi olayı olan Süper Ay’da Dünya’nın uydusu olan Ay’ın dolunay dönemi ile gezegene en yakın olduğu dönem çakışıyor ve uydu her zamankinden %14 daha büyük ve %30 daha parlak görünüyor.
Bu seferki dolunay kuzey yarımkürede yaşayanlar için astronomik sonbaharın başlangıcı olan sonbahar ekinoksundan bir gün önce gerçekleşiyor. Space.com’un haberinde sonbahar ekinoksundan bir gün önce gerçekleşecek olan Süper Ay olayında Ay’ın yılın geri kalan dönemlerindekinden çok daha uzun süre gökyüzünde kalacağı varsayılsa da bunun bir söylentiden öte olmadığı, aksine Dünya’nın uydusunun her zamankinden biraz daha geç çıkacağı belirtildi.
Süper Ay olayı esnasında kendi yörüngesinin Dünya’ya en yakın noktası olan yerberiden geçen Ay, dev boyutlarda ve çok parlak bir top gibi görünüyor. Uydu, yerberi noktasında ulaştığında, kendi yörüngesinde Dünya’ya en uzak nokta olan yeröteden 50 bin km daha yakına geliyor.
Bu gece yaşanacak olan 2014’ün son Süper Ay olayı bu yılın 12 Temmuz ve 10 Ağustos tarihlerinde de gerçekleşmişti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI