radyobir
radyobir

Suriyeli avukat ırgatlıkla geçimini sağlıyor

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Ankara'nın Çubuk ilçesine gelen Suriyeli avukat Abdulhakim Çavuş, salatalık tarlasında tarım işçiliği yaparak para kazanmaya çalışıyor.

25 Haziran 2016 15:10 | Kategori: Yaşam

Ülkesindeki iç savaştan kaçarak Ankara'nın Çubuk ilçesine gelen Suriyeli avukat Abdulhakim Çavuş, salatalık tarlasında çalışarak ailesinin geçimini sağlıyor.

Suriye'nin Halep kentinde avukatlık yaparken, iç savaş nedeniyle yaklaşık 1,5 yıl önce kaçarak Türkiye'ye yerleşen 33 yaşındaki Abdulhakim Çavuş, mevsimlik işçi olarak geldiği Çubuk'ta salatalık tarlalarında çapa yapıyor.

Tarlalara kurulan çadırlara yerleşen Çavuş ile eşi ve çocuğu, yeni yaşantılarına alışmaya çalışıyor.

Abdulhakim Çavuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriye'nin Halep şehrinde avukatlık yaptığını söyledi. 

Esed rejimi tarafından cepheye çağrılınca Suriye'den kaçmak zorunda kaldığını anlatan Çavuş, savaştan önceki günlerin özlemini yaşadıklarını aktardı.

"Çalışacak bir iş bulabilmek sevindirici"

Çavuş, Türkiye'ye yaklaşık 1,5 yıl önce geldiklerini vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Uzun süre askerliği tecil ettirdim ancak Esed rejimi askere almak isteyince Türkiye'ye kaçmak zorunda kaldım. Suriye'de demokrasi, adalet yok, sadece küçük bir bölümünde var. Türkiye çok güzel. Antalya'da 6 ay önce bir çocuğum oldu. Suriye'de avukat olarak çalışıyordum. Türkiye'ye gelince bir süre işsiz kaldım. Çalışacak bir iş bulabilmek sevindirici. Eşimle birlikte hem çocuğumuza bakıyoruz hem çalışıyoruz."

Elektrikçi de tarlada mesai yapıyor

Çavuş ailesi ile Çubuk'taki tarlalarda çalışan işçilerden Suriyeli Zekeriya Mustafa ise eşinin Suriye'de savaşta kaybolduğunu ve bir daha haber alamadığını söyledi.

Bir süre önce 2 çocuğuyla Türkiye'ye sığındıklarını anlatan Mustafa, Türkiye'de insanların kendilerine çok yardımcı olduğunu ancak çadırlarda yaşadıkları için yaşam şartlarının zor olduğunu aktardı.

Mustafa, "Suriye'de elektrikçi olarak çalışıyordum, şimdi tarlada çalışıyorum. Daha önce Adana ve Anatalya'da çalıştım." ifadelerini kullandı.

Şartlar zor olsa da Suriye'ye dönmek istemediklerini vurgulayan Mustafa, Esed rejimi ile PYD ve IŞİD'in gitmesi halinde ülkelerine dönebileceklerini bildirdi.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI