radyobir
radyobir

Suriyeli muhalifler 'devrimin başkenti' Humus'tan çekiliyor

Suriyeli muhaliflerin, hükümetle varılan ateşkes anlaşması sonrası Humus kentinde kontrol ettikleri son bölgeden de çekilmeye başladıkları açıklandı.

09 Aralık 2015 11:44 | Kategori: Dünya

Muhaliflerin oluşturduğu Londra merkezli Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, muhalifleri taşıyan ilk otobüsün Waer bölgesinden ayrıldığını bildirdi.

Suriye'nin orta kesimindeki Humus, ülkenin en büyük üçüncü kenti.

Humus'tan ayrılanlar hala muhaliflerin kontrolündeki İdlib vilayetine gidecek.

Muhaliflerin tamamen terk edeceği Humus'ta ise kontrol hükümet güçlerinde olacak.

BM'nin girişimleri sonrası varılan ateşkes sonrası Humus'a yaklaşık bir yıl sonra ilk kez gıda yardımı gönderildi.



Humus, Mart 2011'de Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'a karşı isyanın başlamasının hemen ardından hükümet karşıtı gösterilere sahne olmuş ve bir dönem 'devrimin kalbi' olarak anılmıştı.

Kentte hükümet karşıtı protesto gösterilerine binlerce kişi katılmış, güvenlik güçleri ve Esad yanlısı paramiliter güçler çok sayıda kişiyi öldürmüşlerdi.

Muhaliflerin kenti ele geçirmesinin ardından, Suriye ordusu 2012'de Humus'u geri almak için büyük bir operasyon başlatmış ve şehri bombalamaya başlamıştı.

Suriye hükümetinin yerel ateşkes kapsamında bazı gruplara silahlarını muhafaza etme ve kendilerini yönetme hakkı verdiği bildiriliyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI