radyobir
radyobir

Suriye'nin kuzeydoğusunda Rejim-YPG gerilimi

Suriye'nin kuzeydoğusunda ABD'nin desteklediği Suriye Demokratik Güçleri'nin hükümetin kontrolunda bulunan iki kentteki mahallelerde kuşatmayı yoğunlaştırdığı belirtiliyor.

15 Nisan 2022 07:19 | Kategori: Ortadoğu

Önemli bir kısmını YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Kamışlı’da bir bölgede yerel finans, tahıl ve eğitim birimlerinin aralarında olduğu yaklaşık 10 hükümet ofisini ele geçirdiğini belirtti.

Başını YPG’nin çektiği Kürt güçlerin altı gündür Suriye hükümeti güçlerinin kontrolunda bulunan Haseke’deki diğer bölgeye buğday ve yakıt girişini engellediği belirtiliyor.

Suriye’nin kuzeydoğusundaki iki büyük kentin mahallelerinin çoğu, Suriye askerlerinin 11 yıl süren iç savaşın ardından kontrolu Kürtler’e vermesinden bu yana Suriye Demokratik Güçleri’nin denetiminde.

İki görgü tanığı, Suriye Demokratik Güçleri’nin hükümet denetiminde bulunan Kamışlı havaalanına giden otoyolu da kapattığını belirtiyor.

Kürtler’in başını çektiği güçler Şam’ı bu ay başından bu yana Halep’te ağırlıklı olarak Kürtler’in yaşadığı Şeyh Maksut bölgesini kuşatmakla suçluyor. Bölgede 200 binden fazla Kürt yaşıyor.

Görüşmeler sonuçsuz kaldı

Krizin aşılması için Rusya’nın arabuluculuğunda yürütülen görüşmeler YPG’nin Suriye ordusunun Halep’in bu bölgesine kamyonların gıda ve buğday taşımasını engelleyen kısıtlamaları kaldırması gerektiği konusunda ısrar etmesi sebebiyle sonuçsuz kaldı.

Kürt yetkililerle temasta olan ve Reuters’a konuşan Suriyeli analist Muhammed Abdül İbrahim, "Suriye rejimi bir süredir Suriye Demokratik Güçleri üzerindeki siyasi baskıyı artırmak amacıyla Şeyh Maksut’a gıda sevkiyatını engelliyor” dedi.

Türkiye’nin tehdidi ardından YPG’nin Türkiye’nin desteklediği gruplarla cephe hattını güçlendirmek için Rusya’dan yardım istemesinden sonra Rus güçler Suriye’nin petrolünün çoğunun ve buğdayın üretildiği bu bölgede askeri kontrolunu pekiştirmiş durumda.

Suriyeli yetkililer Suriye Demokratik Güçleri’ni gıda sevkiyatını engellemekle suçluyor. Haseke Valisi Hassan Halil devlet medyasına yaptığı açıklamada, "SDG fırınların çalışması için gereken buğday, gıda malzemesi ve yakıtın girişini engelliyor. Bu durum bu zor zamanlarda halkın yaşadığı sıkıntıyı daha da arttırıyor” dedi.

YPG ve Suriyeli yetkililer uzun süredir aralarındaki petrol ve ticaret bağlantısı üzerinden dolaylı müttefik konumunda.

Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esat son iki yıldır YPG’yi hainlikle ve Washington’u Suriye’nin petrolü ve buğday üretiminde kontrolü sağlamasına yardım etmekle suçluyor. Suriye, Kürtler’i ayrılıkçı bazı amaçlar gütmekle de suçluyor. YPG ise bunu reddediyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI