radyobir
radyobir

Sylvia seyirciyle buluştu

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, sezonun ilk klasik bale prömiyerini, üç perdelik mitolojik bir eserle yaptı.

28 Şubat 2015 11:47 | Kategori: Kültür & Sanat

Konusunu,  İtalyan şair Torquato Tasso'nun Yunan mitolojisinden etkilendiği Aminta adlı masalsı metninden alan Sylvia, 19.yüzyılın önemli bestecilerinden Leo Delibes’in eşsiz müziği ve daha önce İzmir’de sahnelediği çok başarılı bir Don Kişot yapımı ile seyircileri fetheden Fransız yaratıcı Marc Ribaud’un yine ilk kez İzmir Devlet Opera ve Balesi için yarattığı özgün koreografisi ile sergileniyor. 

İlk kez 1876'da Paris'te dans edilen ve yıllar önce Ankara’da Türkiye prömiyeri yapılan romantik bale Sylvia’nın İstanbul’da 40 sene sonra sergilenecek olması heyecan verici. Yazılan en iyi bale müzikleri arasında gösterilen ve sanatseverlerce çok sevilen eserin müziklerini, Şef  Elşad Bagirov yönetiminde  İstanbul Devlet Opera ve Balesi Orkestrası  seslendirilecek.  Mitolojik esintisiyle izleyenlerin  hafızalarında iz bırakacak eser Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlük Başöğretmeni ve İzmir Devlet Opera ve Balesi Sanatçısı Nüket Sevgen tarafından sahnelendi, dekor tasarımını Gülden Sayıl, kostüm tasarımını  Sevtaç Demirer, ışık tasarımını da Müfit Özbek yaptı. 

Bale tarihinin en önemli eserlerinden biri olan Sylvia konusunu;  Doğa ve Av Tanrısı Diana’nın avcılarından aşka inanmayan  inatçı güzel Sylvia’nın,  Aşk Tanrısı Eros'un okuyla yaralanmasının ardından ona aşık olan çoban Aminta ile Artemis tapınağında kavuşmalarına kadar yaşadıkları mücadelelerinden alıyor.  Eros’un etkilediği çift sonuçta her zorluğu yenecek, aşk yine galip gelecektir. 

Sylvia rolünde,  Deniz Kılınç/ Melike Manav, Aminta rolünde Olcay Tunçeli /Melih Mertel, Diana rolünde, Ebru Cansız/ Ebru Mıhçıoğlu  Eros rolünde, Melih Mertel/Deniz Özaydın ve Orion rolünde Erhan Güzel/ M. Nuri Arkan/Ömer Erenler gibi solist dansçılar başta olmak üzere,  İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nin tüm solist dansçılarının da dönüşümlü olarak dans edecekleri Sylvia,  seyirci ile Aras Kargo Sponsorluğu’nda 26 Şubat  2015 saat 20.00’de Kadıköy Süreyya Operası’nda buluşacak.

Sylvia, 28 Şubat , 21 Mart ve 4 Nisan’da saat 16.00’da, 19 Mart ile 1 Nisan tarihlerinde saat 20:00’de Kadıköy  Süreyya Operası’nda tekrarlanacak. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI