radyobir
radyobir

Takma diş kullananlar neden kilo alıyor?

Diş Hekimi Pertev Kökdemir, et, sebze ve meyveyi rahatlıkla çiğneyemeyen takma protez kullanıcılarının, besinleri çiğnemeden yuttukları için hem iyi beslenemediklerini, hem de kilo aldıklarını belirtiyor.

12 Aralık 2017 12:02 | Kategori: Sağlık

Yaptıkları araştırmalar sonucunda İngiliz bilim insanları, takma diş kullanıcılarının çiğnemesi zor olduğu için sağlıklı besinleri tercih etmeyerek yetersiz beslendiğini ortaya çıkardı. King's College London araştırmacıları, takma diş kullananların besleyici gıdalardan mahrum kaldığını bildirdi. Sebze, meyve, kuruyemiş ve et gibi besleyici gıdaları tüketemeyen hastaların, kemik çatlaması ve kırılması riskinin daha yüksek olduğu da bildirildi. Araştırma ekibinden Dr. Wael Sabbah, etkin çiğneyebilmenin yaşlılarının kas-iskelet sistemi sağlığı için büyük önem taşıdığını kaydetti. Dr. Sabbah, "Kemik sağlığını iyileştirmeyi hedefleyen çabaların çoğunluğu beslenme stratejilerine dayanıyor, dişlerin yaşlıların diyeti üzerindeki etkisi ise ihmal ediliyor" ifadelerini kullandı.

ŞEKER HASTALIĞINA NEDEN OLABİLİR

Diş hekimi Pertev Kökdemir ise konuyla ilgili şu açıklamaları yaptı: "Takma diş kullanımında proteze alışma açısından büyük zorluklar oluşabiliyor. Sosyal yaşantısı aktif olarak devam eden kişilerde takma protez dişlerle besinleri iyice çiğneyerek yemek yerine, az miktarda yiyeceği çok fazla çiğnemeden yutmak bir refleks olarak tercih edilebiliyor. Tabii ki bu durumda takma protez kullanan kişiler az yemelerine rağmen çiğneme tam olmadığı için sindirimin birinci aşaması olan ağız içi sindirim gerçekleşemiyor; bu da, besinlerin vücuda yapacağı faydadan yoksun kalmaya, aşırı kiloya ve bunun yanında yüksek şeker gibi hastalıklara yol açabiliyor.”

BİR GÜNDE İMPLANTLARINA KAVUŞURLAR

"Takma protez kullanması gereken hastalarımıza günümüz teknolojik imkanlarıyla implant tedavisi ile sabit porselen dişler yapabilmekteyiz” diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, "Hatta ağzında çok sayıda dişi olup hepsinin çekilmesi gereken hastalarımızda eğer kemik durumu uygunsa bir günde sabit diş yapılabilir. Böylece damak protezi kullanması gereken kişiler implant tedavisi ile bir gün içinde sağlıklı ve ağzından çıkmayan sabit dişlere kavuşabilir. Bu sayede hastalarımızın protez yapıştırıcısı gibi ara ajanlar kullanmalarına da gerek kalmaz. Ayrıca damak protezlerinin 5-10 yıl arasında yenilenmesi gereklidir. Oysa sabit dişlerde bu zorunluluk yoktur” diyor.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI