radyobir
radyobir

Taleban kadınlara spor salonlarını da yasakladı

Afganistan'da Taleban, kadınların spor salonlarını kullanmasını yasakladığını açıkladı. Yasak, bir yıldan uzun bir süre önce iktidarı ele geçiren Taleban'ın, kadın hak ve özgürlüklerini kısıtlayan son adımı oldu.

11 Kasım 2022 06:51 | Kategori: Asya Pasifik

2021'in Ağustos ayında ABD’nin Afganistan’dan çekilmesiyle iktidarı yeniden ele geçiren Taleban, başlangıçta aksi yöndeki taahhütlerine rağmen kız çocuklarının ortaokul ve liseye gitmesini yasakladı, kadınların çoğu iş alanını kısıtladı ve toplum içinde tepeden tırnağa kapanmaları emrini verdi.

Taleban'ın Faziletin Teşviki ile Ahlaksızlığın Önlenmesi Bakanlığı’ndan bir sözcü, yasağın insanların cinsiyet ayrımı emirlerini göz ardı etmesi ve kadınların zorunlu başörtüsü ya da hicap takmaması nedeniyle getirildiğini söyledi. Kadınların parklara girmesi de yasaklandı.

Sözcü Mohammed Akif Muhacir'e göre, kadınların spor salonlarını ve parkları kullanmasına getirilen yasak bu hafta yürürlüğe girdi.

Muhacir, grubun son 15 ay içinde parkları ve spor salonlarını kadınlara kapatmamak için haftanın farklı günlerinde kadın ve erkeklerin girişine izin vererek ya da bu yerleri cinsiyete göre ayırarak "elinden geleni yaptığını" söyledi.

Muhacir, "Ancak ne yazık ki emirlere uyulmadı ve kurallar ihlal edildi. Bu nedenle kadınlar için parkları ve spor salonlarını kapatmak zorunda kaldık. Çoğu durumda, parklarda hem erkekleri hem de kadınları bir arada gördük ve ne yazık ki başörtüsü kuralına da uyulmadı. Bu yüzden başka bir karar almak zorunda kaldık ve şimdilik tüm parkların ve spor salonlarının kadınlara kapatılmasını emrettik" dedi.

Taleban ekipleri de kadınların kurala uyup uymadığını kontrol etmek için işletmeleri izlemeye başlayacak.

Associated Press haber ajansına konuşan bir kadın antrenör ise başkent Kabil'de çalıştığı spor salonunda daha önce kadın ve erkeklerin birlikte egzersiz ya da antrenman yapmadığını söyledi.

İsminin gizli kalması koşuluyla konuşan kadın, "Taleban yalan söylüyor, ayrı antrenman yapıyorduk" dedi.

Antrenör kadın bugün Faziletin Teşviki ile Ahlaksızlığın Önlenmesi Bakanlığı’ndan olduklarını iddia eden iki erkeğin spor salonuna girdiğini ve tüm kadınları dışarı çıkardığını söyledi;

"Kadınlar protesto etmek istediler ama Taleban geldi ve onları tutukladı. Hala hayattalar mı değiller mi bilmiyoruz" diye konuştu.

Taleban tarafından atanan Kabil polis şefi sözcüsü Halit Zedran, spor salonlarının kapatılmasını protesto eden kadınlar ya da tutuklamalar hakkında bir bilgiye sahip olmadığını söyledi.

Yasağı kınayan Afganistan'daki Birleşmiş Milletler Kadın Birimi Temsilcisi Alison Davidian, "Bu, Taleban'ın kadınları kamusal yaşamdan sistematik olarak silmeye devam etmesinin bir başka örneği. Taleban'ı kadınlar ve kız çocukları için tüm hak ve özgürlükleri yeniden tesis etmeye çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Uluslararası arenadan izole edilen Taleban liderliğindeki yönetimde, sertlik yanlıları hakim. Ekonomik gerileme milyonlarca Afgan'ı daha yoksulluğa ve açlığa sürüklerken dış yardım akışı da yavaşladı. Bu durum, ülkenin idaresini de zorlaştırıyor. 

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI