radyobir
radyobir

Talep çok olunca kampanya 1 günde bitti

Halkbank kredi kartından 5 bin TL'ye kadar nakit para çekenlere faizsiz komisyonsuz 9 ay taksit yaptı. Bankaya hücum olup kredi tutarı 30 milyon TL'yi aşınca 15 gün süreceği açıklanan kampanya bir günde sona erdirildi.

19 Mart 2015 09:43 | Kategori: Ekonomi

BİR kamu bankası yaptığı kampanya ile 3 aydan 9 aya kadar vadelerde, 5 bin TL’ye kadar, faizsiz komisyonsuz nakit kredi dağıtacağını açıkladı. Hiç maliyetsiz verilen, 9 ayda geri almak üzere dağıtılan paranın toplamı, uygulamanın geçerli olduğu sadece bir gün içinde 30 milyon TL’yi aştığı iddia ediliyor.

Banka yönetimi şubelerinde bu "bedava para” için yığılma olunca, 31 Mart’a kadar uygulayacağını açıkladığı kampanyayı bir günde kesti. Uygulamanın ilk günü olan geçtiğimiz salı günü bu parayı alan aldı. Dün sabah genel müdürlükten şubelere yeni bir mail gitti ve uygulama iptal oldu. Şubelere gönderilen mailde "O uygulamanın kaldırıldığı, alınacak nakit kredilere yüzde 1.49 oranında faiz uygulanacağı” söylendi. Dün banka şubelerine faizsiz komisyonsuz para çekmek için gidenler eli boş döndü. Bu da şubelerde para çekmek için gelenlerin yaptığı yoğun itirazlara neden oldu.

Bunu yapan kamu bankası Halk Bankası. Halk Bankası’nın halka arzının yapıldığını, yani hisselerinin yaklaşık yarısının çok sayıda yerli ve yabancı fonlar ve yatırımcılara ait olduğunu hatırlayalım. Başka deyişle banka yönetimi bu uygulama ile bankayı, yani Hazine ve sahibi olan halkı zarara uğrattığı gibi, hisse sahiplerini de ayrıca zarara uğratmış oldu.

Halk Bankası’nın Ankara’daki bir şubesiyle konuştuğumda, faizsiz komisyonsuz nakit kredi uygulamasının bir gün uygulanıp, dün sabah genel müdürlükten gelen maille kesildiğini söylediler. Salı günü faizsiz komisyonsuz nakit çekiminin yüklü olduğunu söyleyen şube görevlisi, artık gelen talimatla bu kredilerde yüzde 1.49 oranında faiz uygulanacağını belirtti. Kaç kişinin bundan yararlandığını sorduğumda toplam sayıyı bilemediğini, bankanın kredi kartı Parafkart’taki kişilerin limitleri çerçevesinde 5 bin TL’ye kadar çekim yapılabildiğini, herkesin nakit çekim avans miktarı ölçüsünde bundan yararlandığını söyledi. 
Aynı şube yetkilisine "Peki, açıklamada 31 Mart’a kadar sürecek deniyordu, ben bugün çekemiyorum bu sizin garantiniz değil mi, benim hakkım olmuyor mu?” diye sorduğumda, açıklamada "Banka yönetiminin istediği zaman buna son verebileceği”nin yazılı olduğunu, yasal olarak sıkıntı olmayacağını söyledi.

HALKBANKA SORDUK

Edindiğim bilgilere göre geçtiğimiz salı günü bu kampanyadan yararlanan kişi sayısı 7 bin 500 kişi civarında idi. Bu parayı çekenlerin hepsinin nakit çekim avans limitinin 5 bin TL olduğunu varsayarsak, dağıtılan paranın miktarı 37.5 milyon TL buluyordu.

Bu iddiaları Halkbank’ın basından sorumlu Daire Başkanı Yalçın Kaya ile konuştum. İlgili birimden bilgi aldıktan sonra verdiği yanıtta, "Bu kampanyanın kartı hareketlendirmek için yapılan bir kampanya” olduğunu söyledi. 1-31 Mart tarihleri arasında geçerli bir kampanya olduğunu ancak yararlanan kişi sayısının kendi belirledikleri kotayı aşması üzerine, dünden itibaren kampanyayı durdurduklarını söyledi. Parafkart toplam sayısının 3.4 milyon olduğunu, 1 Mart’tan 17 Mart akşamına kadar bu uygulamadan 7 bin kişinin faydalandığını söyledi. Kullandırılan toplam miktar için bir rakam veremeyeceklerini belirtirken, benim "Kişi başına 5 bin TL hesabıyla 3.5 milyar TL yapıyor o zaman” şeklinde yaptığım kaba hesabı aktardığımda, onun benim yorumum olacağını söyledi.
Parafkart internet sayfasında da, gerek gördüğü takdirde kampanyayı, şartlarını banka yönetiminin değiştirebileceğinin yazıldığını hatırlatarak, yasal olarak sorun bulunmadığını söyledi.
Yararlanan kişilerin önceden haber verilip da ayrıcalık tanınmış kişiler olabileceği şüphesini ilettiğimde ise "Bunun imkanı olmadığını zaten halka açık bir kampanya olduğunu, duyurulduğunu, herkesin bu kampanyadan yararlanabildiğini” söyledi.
Yalçın Kaya, başka bankaların da kartlarını canlandırmak için bu tür kampanyalar yapabildiğini söyledi. Bunca maliyetine rağmen hiçbir faiz komisyon olmadan böyle para dağıtılan bir kampanya görmediğimi belirterek, "Bu bankacılığın temel ilkelerine aykırı değil mi” diye sorduğumda ise "O sizin yorumunuza giriyor” dedi.

BANKA NEDEN BEDAVA PARA DAĞITTI

Halkbank’ın neden bedava para dağıttığına ilişkin ortaya pekçok senaryo atılabilir. Ben Daire Başkanı Yalçın Kaya’ya da ilettiğim ama kabul etmediği tahminimi size aktarayım. 
Aynı kampanya 2014 yılında da yapılmış. Ancak 9 ay vade için belirli bir faiz belirlenirken, tüm vadelerde çekilen paralar için yüzde 4.5 oranında nakit çekim komisyonu uygulanacağı yazılmış.
Bence bu yıl da benzer bir kampanya yapılmak istenmiş ama teknik hata nedeniyle nakit çekim komisyonu sisteme konulmayıp, böyle lanse edildiği için ister istemez büyük yığılma olmuş. Banka yönetimi yaptığı hatayı sonradan anlayıp, nakit çekimlerin ulaştığı rakamları görünce hatasını anlamış. Bunlar benim tahminlerim. Banka ise aktardığım gibi "düşünülen kota sayısı aşıldığı için bunu kestim” diyor…

BİZ DE ALACAKTIK, DURDURULDU

Halkbank Daire Başkanı Yalçın Kaya ile görüşmemin ardından bir başka Ankara Halkbank şubesini aradım. Önce "5 bin TL mevduat yatırsam 9 ay sonunda ne alırım?” diye sordum. Aldığım yanıt "Net 265 TL faiz geliri alırsınız” oldu. Bunun üzerine 5 bin TL’lik nakit avans çekiminin neden durduğunu sordum. Banka görevlisi "Valla biz de bugün alacaktık genel müdürlük iptal etti” dedi. Sorum üzerine 1 Mart’tan itibaren geçerli olmadığını sadece 17 Mart günü sadece bir günlük bu uygulamanın yapıldığını söyledi. "Sizce hata mı yaptılar” dediğimde ise "Sanıyorum öyle. Yoksa böyle kredi verilmez” yanıtını da aldım.

Son olarak kendisinden "5 bin TL kredi alsam 9 ay sonunda ne kadar faiz ödeyeceğimi” sorduğumda ise kamu görevlileri için yüzde 1.10, diğer bireysel krediler için yüzde 1.35 oranında faiz uygulandığını, 5 bin TL kredi alsam 9 ay sonunda 350-400 TL faiz ödeyeceğimi söyledi. Gördüğünüz gibi 1 Mart’tan geçerli değil 17 Mart’tan geçerli bir imkan sunulmuş, bir günde iptal olmuş. Onun için Halk Bankası’nın resmi olarak sürdüğü "kota sayısı doldu” argümanının geçerli olabileceğini sanmıyorum. Bir bankacı kaç kişinin yararlanacağını tahmin etmeden, planlamadan belli bir süre için kampanya düzenlemez. Zaten herhangi bankacı yüzde 8-10 faizle mevduat toplarken, bunun zorunlu karşılık gibi yükleriyle maliyeti en az yüzde 12-13’e gelirken, bu yüksek maliyete sahip parayı, hiçbir faiz ve komisyon almadan kimseye veremez.

Erdal SAĞLAM (HÜRRİYET)

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI