radyobir
radyobir

Taliban içinde yeni IŞİD grubu

Afganistan'daki özel güçleri eğiten birliğin başkanı Amerikalı General Sean Swindell, durumlarından memnun olmayan bazı Taliban militanlarının ayrı bir grup oluşturduklarını ve Suriye'deki IŞİD karargahıyla temas içinde olduklarını söyledi.

30 Haziran 2015 14:39 | Kategori: Terör

Swindell, bununla birlikte Afganistan'daki IŞİD grubunun Libya ve Irak'taki kadar büyük olmadığını belirtti.

Her iki taraf da birlik çağrılarını reddetti ve çarpışmalar Nangarhar vilayetindeki çeşitli bölgelere yayıldı. Son haftalarda Afganistan'ın doğusunda söz konusu yeni grupla Taliban birlikleri arasında önemli çatışmalar meydana geldi.

Bu topraklar bir zamanlar el Kaide lideri Usame Bin Ladin'in saklandığı Tora Bora dağlık bölgesinin yakınlarında yer alıyor.

IŞİD'in internet sayfasının bir kısmı şimdi, Afganistan'ın eski adına atıfla "Horasan'daki İslam Devleti"nden gelen haberlere ayrıldı.

Burada geçenlerde yer verilen bir yazıda, kendilerine katılmayan Taliban militanlarının öldürüleceği tehdidinde bulunuldu.

Yazıda, "İslam Devleti'yle niye çarpışıyorsunuz? Kendi mezarınızı kazmak mı istiyorsunuz? Kafanız kesilsin, evleriniz harap olsun mu istiyorsunuz? Amerika'nın arkasında durduğu Iraklı milislerden daha güçlü olduğunuzu mu düşünüyorsunuz?" denildi.

Söz konusu yazı, Taliban'ın iki grup arasında birlik çağrısına açık bir ret niteliğinde.

Taliban, IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'ye hitap eden açıklamasında "Afganistan'daki isyan hareketi içinde iki ayrı bayrak olamayacağını" kaydetmiş ve bunun, mücahitlerin gücünün parçalanmasına yol açacağını belirtmişti.

Buna karşılık IŞİD yandaşları Nangarhar operasyonu sırasında "zaten bir halifenin (el Bağdadi) var olduğunu" savunarak, halkı Taliban lideri Molla Muhammed Ömer'i öldürmeye teşvik etti.

Güvenlik sınavı

"Horasan'daki İslam Devleti"nin ilk işaretleri Ocak ayında Pakistan'ın sınır bölgesinde görülmüştü.

Aralarında bir Afgan komutanın da bulunduğu bazı eski Taliban militanları yeni gruba bağlılıklarını ilan etti.

Şu sıralarda da vurulmuş ve başları kesilmiş Taliban militanlarının fotoğrafları, Afganistan ve Pakistan'daki sosyal medya organlarında görülmeye başlandı.

Bu yeni çarpışmalar ilk kez bu yaz uluslararası askeri destekten yoksun olan Afgan güçleri açısından zor bir güvenlik sınavı oluşturuyor.

General Swindell, Afgan özel güçlerinin haftada 130 operasyon düzenlediğini anlattı. Bunların yalnızca ufak bir bölümü uluslararası güçlerin doğrudan desteğine sahip.

General Swindell, ayrıca batıdaki Farah vilayetinin de, yeni hareketin tehdidi altında olduğunu ve "Taliban ile kaynak yarışına girdiklerini" belirtti.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI