radyobir
radyobir

Tanıklar yan çiziyor!..

Başkan Donald Trump'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski'yle telefon görüşmesinde kendi seçim kampanyası çıkarı doğrultusunda rakibinin soruşturulmasını talep ettiği ve bunu Ukrayna'ya yapılması planlanan askeri yardıma bağladığı iddialarıyla ilgili Temsilciler Meclisi İstihbarat Komisyonu'nda yürütülen soruşturmanın kamuya açık oturumları devam ediyor.

20 Kasım 2019 08:06 | Kategori: Dünya

Oturum akşamüstü eski Beyaz Saray danışmanlarından Timothy Morrison ve ABD’nin eski Ukrayna özel temsilcisi Kurt Volker’ın ifadeleriyle devam etti.

Açılış konuşmasında Morrison azil soruşturmasının başlamasına neden olan ve Başkan Trump'ın Ukrayna Cumhurbaşkanı'yla yaptığı telefon görüşmesinin uygunsuz olduğu şeklinde şikayette bulunan muhbirin kimliğini bilmediğini kaydetti. Morrison ABD'nin Ukrayna'yı her iki partinin de görüş birliğiyle desteklemeye devam etmesinin önemini vurguladı.

Morrison, Ulusal Güvenlik Konseyi'nden kendi isteğiyle ayrıldığını ve istifa etmesi için baskı hissetmediğini söyledi. Morrison azil soruşturmasında tanıklık ettiği için kendisine misilleme yapıldığını hissetmediğini de kaydetti.

ABD’nin eski Ukrayna özel temsilcisi Kurt Volker ise 10 Temmuz’da eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton'un ofisinde Ukraynalılar'ın da bulunduğu toplantıda ABD’nin AB Büyükelçisi Gordon Sonland’ın Ukrayna’nın soruşturma yürütmesiyle ilgili yorumlarının uygunsuz olduğu görüşünün tüm katılımcılar tarafından paylaşıldığını söyledi.

Volker, Joe Biden'ın oğlunun bağlantılı olduğu Ukrayna enerji firması Burisma’ya soruşturma açılması için baskı olduğundan haberdar olduğunu, ancak o dönemde bunun Biden’la ilişkisini kuramadığını söyledi.

Volker Burisma soruşturmasının Biden’larla ilişkili olduğunu anlasaydı buna karşı çıkacağını vurguladı.

Volker, Joe Biden’ın Başkan Yardımcısı olduğu dönemde Ukrayna konusunda yolsuzluk yaptığı şeklinde Başkan Trump, avukatı Rudy Giuliani ve Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçiler’in sık sık dile getirdiği iddiaların komplo teorisi olduğunu söyledi.

Volker "Daha önce de tanıklığımda belirttiğim gibi Başkan Yardımcısı Biden’ı 24 yıldır tanıyorum. O çok saygıdeğer biri” ifadelerini kullandı.

Bugün Başkan’ın Ukrayna Cumhurbaşkanı’yla yaptığı telefon konuşmasını dinleyen iki üst düzey ulusal güvenlik danışmanı da ifade verdi.

Ulusal Güvenlik Konseyi mensubu Yarbay Alexander Vindman ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in yardımcılarından Jennifer Williams oturumda soruları yanıtladı.

Hem Vindman hem de Williams ifadelerinde Biden’ların yolsuzluğa karıştığına dair iddiaları destekleyecek herhangi bir kanıttan haberdar olmadıklarını söylediler.

Eski Sovyetler Birliği doğumlu olan ancak küçük yaşta ailesi ABD'ye göç eden Vindman açılış konuşmasında babasına hitap ederek, "Baba, bugün burada ABD Kongre'sinde oturup seçilmiş yetkililerimize konuşmam, 40 yıl önce Sovyetler Birliği'ni terk edip ailemiz için daha iyi bir hayat arayışıyla ABD'ye gelerek doğru bir karar aldığının bir kanıtı. Endişelenme. Doğruları söylemek benim için iyi olacak" dedi.

Vindman, Başkan’ın Ukrayna’dan siyasi bir rakibi hakkında soruşturma istemesinin "uygunsuz” olduğunu ve kaygılarını Beyaz Saray avukatı John Eisenberg'e ilettiğini söylerken, Williams da 25 Temmuz tarihli telefon konuşmasının "sıra dışı” olduğunu kaydetti.

"İç siyaset yer aldı"

Williams "25 Temmuz’da yapılan telefon konuşmasını dinlediğim diğer konuşmalara göre sıra dışı buldum. Bu konuşmada iç siyasetle ilgili konular yer aldı” dedi.

Vindman Ukrayna’nın 2016 seçimlerine, Biden’lara ve Biden’ın oğlunun bağlantılı olduğu Ukrayna doğal gaz şirketi Burisma’ya soruşturma açmasının partizan bir hamle olarak yorumlanacağını kaydetti ve bu durumun Ukrayna’nın partiler üstü desteğini kaybetmesi anlamına geleceğini, bunun da ABD’nin ulusal güvenliğini tehdit edeceğini ve Rusya’yı stratejik hedeflerine bir adım daha yaklaştıracağını söyledi.

Vindman, Demokratlar’ın avukatı Dan Goldman tarafından yöneltilen, "Ukrayna’nın 2016 seçimlerine müdahale ettiğine dair hiç inandırıcı delil olduğunu düşünüyor musunuz?" sorusuna "Hayır” yanıtını verdi.

"Bu söylentileri Putin’in çıkardığını düşünüyor musunuz?” sorusunaysa Vindman "Bunun fazlasıyla farkındayım” yanıtını verdi.

Vindman, istihbarat çevrelerinde 2016 seçimlerine Rusya’nın müdahale ettiği konusunda fikir birliği olduğunu kaydetti.

Bolton'un ofisindeki toplantı gündeme geldi

Vindman 10 Temmuz’da eski ulusal güvenlik danışmanı John Bolton’un ofisinde yapılan bir toplantıda ABD'nin Avrupa Birliği büyükelçisi Gordon Sondland’ın Ukraynalılar’a Beyaz Saray’da bir görüşme ayarlamak için önce kendilerinden isteneni yapmaları gerektiğini söylediğini kaydetti. Vindman, bunun Demokrat Joe Biden ve oğlu ile 2016 başkanlık seçimlerine Ukrayna’nın müdahale ettiği şeklindeki iddialara yönelik "soruşturmalar” başlatılması olduğu görüşünde.

Vindman Sondland’ın sözleri üzerine Bolton’un aniden toplantıyı sonlandırdığını söyledi.

"Yıkıcı aktörler ulusal güvenliği tehdit ediyor"

Vindman ayrıca açılış konuşmasında 2019’un bahar aylarından itibaren Ukrayna Cumhurbaşkanı’nın seçimle göreve gelmesinden sonra Trump’ın avukatı Rudy Giuliani de dahil bazı "yıkıcı aktörlerin” ABD’nin Ukrayna politikasına gölge düşürecek hatalı söylemler yürüttüklerinin farkına vardığını kaydetti.

Jennifer Williams’ın avukatı ise müvekkilinin 18 Eylül’de Başkan Yardımcısı Mike Pence ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski arasında yapılan telefon görüşmesiyle ilgili ayrıntıları konuşmayacağını, çünkü telefon konuşmasının "gizli” olduğunu kaydetti.

Wiliams bu konuşmayı dinlediğini ve notlar aldığını doğruladı.

Telefon konuşmasında Pence ve Zelenski’nin Başkan Trump’ın Ukrayna lideriyle New York’ta Genel Kurul çalışmaları sırasında yapacağı görüşmenin geçtiği biliniyor.

Nunes’den muhbirin kimliğini öğrenme çabası

İstihbarat Komisyonu'nun kıdemli Cumhuriyetçi üyesi Devin Nunes, tanıklara Trump'ın telefon konuşmasıyla ilgili bilgiyi ilk sızdıran muhbirin kimliğini açıklamaları için sorularıyla baskı yaptı.

Nunes, tanıklar Vindman ve Williams'a Temmuz ayında Başkan Trump ve Ukrayna lideri arasında geçen telefon konuşmasının içeriğiyle ilgili basına bilgi sızdıran birini tanıyıp tanımadıklarını sordu.

Nunes Vindman’a telefon görüşmesinin içeriğini istihbarat çevresinden hiç kimseyle konuşup konuşmadığını sorarak devam etti.

Ancak Komisyon Başkanı Schiff araya girerek muhbirin kimliğini gizleme hakkına sahip olduğunu söyledi ve bu soruşturmanın amacının muhbirin kimliğini ifşa etmek olmadığını kaydetti.

Başkan Trump’a yakınlığı ve seçim kampanyasına yaptığı milyon dolarlık bağışla bilinen Büyükelçi Sonland’ın Çarşamba günü ifade vermesi bekleniyor.

Oturumlarda konuşan diğer tanıklar Sonland’ın Trump’ın avukatı Rudy Giuliani ile birlikte Ukrayna ile Dışişleri Bakanlığı’nın resmi yolları dışında Başkan Trump’ın emriyle gizli iletişim kanalı oluşturduğu iddiasında bulunmuştu.

Çarşamba günü ifade verecek diğer isimler arasında Savunma Bakanı Asistan Vekili Laura Cooper ve Dışişleri Bakanlığı yetkilisi David Hale var.

Perşembe günü ise Kiev’de görev yapan Dışişleri Bakanlığı yetkilisi David Holmes ve eski üst düzey Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa ve Rusya üyesi Fiona Hill ifade verecek.

Sitemiz yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
YUKARI